Kultur
I kjempens land
Nordkysten av Nord-Irland er en naturperle som minner litt om Lofoten. Grønt over alt. Bølger mot berg. Kritthvite strender. Varmt i sola, kaldt i vannet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Den mest eventyraktige kyststrekningen går fra stranden i Portstewart til hengebrua Carrick-a-Rede: Via små landsbyer og irskgrønne enger. Langsmed slottsruiner, grotter og golfbaner. Over «kjempens søyler» og enda flere hvite strender.
- Jeg synes det er litt kjølig, fastslår Imogen Mary Chicken.
Toåringen boltrer seg på den tre kilometer lange Portstewart Strand, og ser egentlig ikke ut til å bry seg om at en lett havbris blåser inn fra Atlanteren.
- I dag har hun nesten hele stranden for seg selv. På virkelig fine dager, som det ofte er her i juli, er det trangt om plassen, forteller mormor Louie Fillis, som bor i den lille kystbyen Portstewart.
Finn McCools bru
For noen år siden surfet Jackie Chicken både her og på nabostranden ved Portrush. Hun tok bryllupsbildene på Portstewart Strand den dagen hun giftet seg i den lokale kirken. Nå bor hun med barn og ektemann i England.
- Jeg drar tilbake hit så ofte jeg kan, erklærer hun.
Den unike Giant‘s Causeway som står på UNESCOs verdensarvliste, har rundt 40.000 basaltsøyler, de fleste sekskantede. Ifølge sagnet er søylene ruinene av en bru over til Skottland, bygget av den irske kjempen Finn McCool. Den kjedelige sannheten er at de spesielle steinformasjonene er rester etter vulkansk aktivitet for cirka 60 millioner år siden.
Fiskernes bru
Det er National Trust - en nonprofit-organisasjon som verner natur- og kulturskatter i England, Wales og Nord-Irland - som eier og ivaretar Giant‘s Causeway.
Organisasjonen har brukt nesten 200 millioner kroner på å bygge et flunkende nytt turistsenter på bakketoppen over de vulkanske søylene. Senteret åpnet 3. juli.
Kritikerne frykter at det blir dyrt å komme seg til det naturskapte mesterverket, men eierne påpeker at et slikt senter lenge har vært etterspurt av de tilreisende.
- Giant‘s Causeway vil alltid være tilgjengelig, hele døgnet og året rundt, sier Alexandra Mehaffy, leder ved National Trusts turistavdeling.
Hengebrua Carrick-a-Rede noen kilometer lenger øst går - eller vakler - om lag 250.000 mennesker hvert år over til øya Carrick. I hundrevis av år brukte lokale fiskere øya som utgangspunkt for laksefiske. De måtte spenne en enkel hengebru 30 meter over sundet for å komme seg til den beste fiskeplassen i denne værharde kyststripen.
Middelalderslott
- Rett der ute ligger Rathlin Island, med sine kolonier av lundefugl. Og under skodden, litt lenger bak, ser du Skottland, peker National Trust-guide Dave MacKenzie. Hans oppgave er blant annet å passe på at ikke for mange går over dagens fornyede og langt sikrere hengebru samtidig.
Det går en 53 kilometer lang kyststi for fotturister fra Portstewart til Ballycastle, en liten by som ligger nær Carrick-a-Rede. Stiens navn er, naturlig nok, Causeway Coast Way.
I tillegg til praktfull natur ved Giant‘s Causeway, Carrick-a-Rede og Whitepark Bay med sin idylliske sandstrand, kan man se flere gamle slottsruiner på veien. Det tar under én time å kjøre den 35 kilometer lange bilveien fra Portstewart til Ballycastle. Strekningen, som utgjør en del av den nordirske drømmeturen Causeway Coastal Route fra Belfast til Londonderry, er kort - men det tar mange dager å få med seg alt som ligger imellom.
Særlig hvis man har planer om spille golf på en av verdens beste golfbaner i Portrush, surfe ved en av de mange strendene, sjekke ut et av Irlands beste whiskydestillerier i Bushmills - eller bare ta livet med ro.