Kultur
Gripende fortelling om en pianist i særklasse
Maria Kannegaard har vært en av landets fremste jazzmusikere i over 20 år. En ny podcast forklarer hvorfor vi så sjelden hører fra henne.
Maria Kannegaard har vært med på mange opp- og nedturer, som hun forteller åpent om i podcasten "Pianisten".
NRK
«Den danskfødte pianistinnen og låtskriveren Maria Kannegaard er i en alder av 20 år i ferd med å markere seg på vårt hjemlige jazzparnass», sto det i Arbeiderbladet i 1991, i en forhåndsomtale av en konsert på Musikkflekken i Sandvika. Dette var en glimrende anledning til å bli bedre kjent med en pianist vi kom til å høre mer til, var konklusjonen. Vi fikk høre mer til henne etter hvert, men det tok sin tid. Nå får vi vite hvorfor.
Maria Kannegaard har lenge vært åpen om sine psykiske problemer, som har hemmet aktiviteten hennes i lange perioder. Det er dette podkasten «Pianisten», radioprogrammet som jeg liker å kalle det, handler om. Laget av Joachim Førsund, som også sto bak det godt mottatte portrettet av countrysangeren Håkon Banken. Forskjellen er at Kannegaard heldigvis fortsatt er her for å fortelle sin egen historie. Som hun gjør med sterk tilstedeværelse og en overraskende humoristisk sans i forhold til dramatikken i livet hennes.
«Pianisten» er blitt en intens fortelling om psykisk helse. Maria Kannegaard var 12 år gammel da hun under en skidag fikk en skremmende fornemmelse av at hun bare var en person i en annens drøm. At hun ikke eksisterte i virkeligheten. Hun trodde at hun var blitt gal, men at hun ville blitt sendt bort om hun fortalte andre om dette.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP