Kultur
«Gode venner kan krangle, og bygge opp vennskapet på nytt»
– Du er kulturlivets Wirkola, og det å hoppe etter deg, det er jo ikke engang mulig, sa den nye kulturminister Abid Raja til Trine Skei Grande da han fikk nøkkelen til departementet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Velkommen hit, Abid, til verdens beste departement. I all beskjedenhet har jeg gjort en jævlig bra jobb her, så nå må du følge opp! Men gjør det på din måte. Jeg har trua på deg, sa avtroppende kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande til den påtroppende kultur- og likestillingsminister Abid Raja på kontoret i Kulturdepartementet.
– Jeg er dypt takknemlig for bli gitt dette privilegiet og denne muligheten til å vise at jeg er god nok for Norge, sa en rørt Abid Raja.
Tårer og godord
Både han og Trine Skei Grande måtte tørke tårer under nøkkeloverrekkelsen, og overøste hverandre med godord. De snakket åpent om at de har hatt et «turbulent forhold» i det siste, men at de nå vil jobbe på samme lag.
– Det folk glemmer, er at før dette forholdet ble turbulent, så var det veldig, veldig godt. Også gode venner kan krangle, og bygge opp vennskapet på nytt, sa Raja, og sa at han støtter Grande som leder fullt ut «så lenge hun selv ønsker å være det».
Grande sa at når hun valgte å ta med både Abid Raja og Sveinung Rotevatn, som begge regnes som utfordrere til ledervervet, så var det fordi dette er navn Venstre-organisasjonen har løftet fram, som hun mener vil være med på å «tegne Venstre for framtida».
Les også: «Endelig var det Abids tur»
Likestillingsminister
Grande la særlig vekt på at Abid Raja nå også blir likestillingsminister, og hadde derfor med seg et regnbueflagg for anledningen.
– Jeg vet du har vært flink å gå i Pride. Nå må du bli enda flinkere, sa Grande, og la til:
– Jeg tror Abid kan tilføre noe nytt her i departementet, spesielt på likestillingsområdet. For likestilling handler ikke bare om likestilling for skeive. Likestilling er rota i hele Venstres eksistens: At menneskene skal få være fri, får være den de er, leve de livene de ønsker, og uttrykke seg slik de vil gjennom kunst og kultur, sa hun.
Ikke kulturpolitikk
Abid Raja har imidlertid ikke markert seg som kulturpolitiker tidligere. I Stortinget har han erfaring fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, transportkomiteen, finanskomiteen, utenrikskomiteen og presidentskapet.
– Han må begynne med å møte oss i kulturlivet, siden han ikke har markert seg noe særlig på kulturfeltet før. Men Venstre er et kulturparti, så jeg forventer at han følger opp det arbeidet som er lagt ned i Kulturmeldingen, sier Ruben Steinum.
Han er styreleder i Norske Billedkunstnere, en paraplyorganisasjon for flere kunstorganisasjoner. Kulturmeldingen het «Kulturens kraft – Kulturpolitikk for framtida», og ble lagt fram av Trine Skei Grande i november 2018.
Ytringsfriheten
Det området innen kulturfeltet som Abid Raja har markert seg tydeligst på tidligere, er ytringsfrihet. I 2010 fikk han Fritt Ords pris for sitt bidrag til dialog mellom ungdom, særlig ungdom med minoritetsbakgrunn. Han hadde da ledet flere debatter om integrering, og har også vært med på å starte et internasjonalt parlamentarikernettverk som jobber for å fremme religions- og livssynsfrihet i verden. I 2018 fikk han en pris for dette arbeidet.
– Som medieminister håper vi han kan gå i tett dialog med mediene og presseorganisasjonene. Det er mange utfordringer på feltet, ikke minst behov for økt åpenhet i forvaltningen og innføring av medieansvarsloven, skriver Elin Floberghagen, som er generalsekretær i Norsk Presseforbund, i en tekstmelding til Dagsavisen.
– I tillegg bør han legge bort forgjengerens forslag om et mediestøtteråd, som fjerner diskusjonene om pressestøtte fra de folkevalgte, legger hun til.
Kunstnermelding
En av de første postene på Abid Rajas program framover, blir den nye kunstnermeldingen, som er planlagt i første kvartal i år.
– Den uten tvil viktigste saken framover er det som handler om kunstnerpolitikk og kunstnerøkonomi. Det er dokumentert flere ganger, siste gang riktignok såpass langt tilbake som 2013, at kunstnere har hatt mye dårligere inntektsutvikling enn andre grupper, sier Ruben Steinum i Norske Billedkunstnere.
Han nevner også regjeringens ytringsfrihetskommisjon:
– Denne skal også se på vern av kunstnerisk ytringsfrihet. Der er det relevant å se på kunstnernes økonomiske situasjon. Kunstnernes lave inntekt er et problem i visuell kunst som fri arena for ytringer, sier Steinum.
– Mer til teater
Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet og Hans Ole Rian i kunstnerorganisasjonen Creo nevnte også kunstnernes lave inntekter da NTB spurte om deres forventninger til Abid Raja. Det gjør også lederen i Norsk Skuespillerforbund, Knut Alfsen:
– Vi trenger større og sikrere overføringer til teatrene og til det frie feltet. På filmområdet har regjeringen signalisert at de vil utrede en plikt for de store strømmefirmaene til å investere i norsk innhold. Vi er spente på hvordan de følger opp det signalet i statsbudsjettet.
Opphavsrett
Hals Ole Rian i LO-tilknyttede Creo sier til NTB at de ønsker å få etablert 100 prosents sykepengedekning for alle selvstendig næringsdrivende, inkludert kunstnerne. Knut Alfsen i Skuespillerforbundet sier at det skjer «spennende ting på opphavsrettssiden» nå:
– Vi har fått en åndsverksrettighetslov som gir kunstnere krav på «rimelig vederlag», uten å si hva som er «rimelig». Her ønsker vi å forsvare den nordiske modellen med kollektiv rettighetsforvaltning, i stedet for at individuelle skuespillere skal forhandle alene mot store internasjonale konsern som Disney, Apple og HBO og deres dyre advokater, sier han.
Problem: – Høyrepolitikk
SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård oppsummerer det hele fint i en tekstmelding til Dagsavisen.
– Abid Raja kommer til et bord dekket med forventninger, skriver han, og fortsetter:
– Vi trenger en kulturminister som kan få gjennomslag i regjeringen for å prioritere kulturlivet, også i skolen og ut i kommunene.
Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen er hakket krassere i sin tekstmelding:
– Problemet med denne regjeringen er ikke nødvendigvis hvem som bekler departementene, men høyrepolitikken som føres. Selv om Frp er ute av regjering er det som sammen med regjeringen skal stemme gjennom politikken i Stortinget. Det blir mer innflytelse for Frp. Og det er ikke bra for kulturen, skriver hun.