Kultur

George Clooney så rødt i Berlin

Et spørsmål om hva han gjør for å hjelpe flyktninger i nød, fikk George Clooney til å se rødt under en pressekonferanse i Berlin.

George Clooney fikk et spørsmål han ikke likte i Berlin. FOTO: NTB scanpix
Publisert Sist oppdatert


– Jeg vet hva jeg gjør, nå forlanger jeg å vite hva du gjør, smeller det fra George Clooney.

For en gangs skyld viste den alltid lattermilde George Clooney en annen maske. På pressekonferansen for Coen-brødrenes nye film «Hail Caesar!» i Berlin regelrett refset Hollywood-stjernen en tysk journalist som ville vite hva han gjorde for å hjelpe mennesker på flukt i dagens dramatiske situasjon.

– Det er et veldig merkelig spørsmål å stille, svarte Clooney først, før han åpenbart irritert kastet spørsmålet tilbake: - Vi bruker veldig mye tid på å jobbe med denne tematikken og da er det veldig provoserende å få et spørsmål som dette. Så da vil jeg vite hva du gjør, helt seriøst, spytt ut, slå deg løs, hva gjør du?

ANMELDELSE: En spinnvill hyllest av Hollywood

Darfur

Spørsmålet til den tyske journalisten som fikk Clooney til å fyre seg opp var kanskje ikke helt innertier, men det forsterket i det minste inntrykket av at enhver pressekonferanse med George Clooney er dømt til å ha et skjær av kaos over seg. Pressekonferansen på «Hail Caesar!», med Coen-brødrene, Tilda Swinton, Josh Brolin og Channing Tatum ble ikke noe unntak, og det var Clooney som holdt hoff med avvæpnende kommentarer fra podiet. Enten svarer han langt og seriøst, eller så avbryter han et spørsmål med å rope til journalisten: «Flørter du med meg?! Du vet jeg er gift?». Og på spørsmål om hvordan det er å jobbe med Coen-brødrene, startet han like godt med følgende avsporing: «En avsløring først, de er ikke brødre…».

Latteren forsvant da festivalens altomfattende flyktningtema kom på banen. Like før hadde han forklart hvordan han tenker og engasjerer seg rundt flyktningspørsmålet, og han minnet forsamlingen om arbeidet han gjennom flere år har nedlagt for sult- og krigsrammede i Darfur og Sudan. Clooney fikk støtte fra regissør Joel Coen.

– Ja, vi lever i en vanskelig tid, men det hjelper å kreve at en person skal ha fasiten på hvordan man best kan hjelpe bare fordi han eller hun er berømt. Vi arbeider alle på forskjellig vis med denne saken uten at det nødvendigvis er noe vi snakker høyt om, men vi ga også Gullpalmen til en film om flyktninger i Cannes i fjor da vi ledet juryen der. Filmen «Deephan» behandler akkurat disse spørsmålene, og det er en konkret måte å rette oppmerksomhet mot problemene på, sa Joel Coen, som i Cannes ledet juryen sammen med broren Ethan.

Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!

Kommunist

– Det er mye som går galt mens vi snakker og det er mange samtaler vi fortsatt har til gode. Filmmiljøene reagerer sakte på ting, mens den virkelige debatten og strømmen av informasjon foregår gjennom nyhetsleverandørene og de daglige nyhetsdekningene. Det er ikke nok ennå, det bør settes enda mer søkelys på flyktningkrisen, spesielt i USA. Jeg ville gjerne laget en film om Sudan og Darfur, som har tatt mye av min tid, men jeg har ikke funnet prosjektet ennå. Å lage en film tar to år, dette skjer her og nå, og det viktigste er prosessene som skjer på et politisk nivå. Jeg skal selv ha et møte med forbundskansler Angela Merkel i morgen og jeg vil spørre henne om det er noe vi kan gjøre for å hjelpe. Kan vi finne en måte å formidle historiene gjennom film, er det flott, men det er vanskelig å se hva prosjektet skal være som kan løse krisen vi er inne i, fastslår Clooney.

I Coen-brødrenes nye film spiller han en Hollywood-skuespiller på 1950-tallet, som uten å røpe for mye kommer i kontakt med kommunismen i McCarthy-tidens heksejakt på kommunister. Latteren kommer kjapt tilbake da han under pressekonferansen blir spurt om han noen gang har sett en russisk kommunist i virkeligheten.

– Har jeg noen gang sett en russisk kommunist? Si meg, ser jeg på en akkurat nå?, avsluttet Clooney da latteren igjen var på hans side.

Powered by Labrador CMS