Kultur
Gåte – slik begynte det
Gåtes deltagelse i Eurovision-finalen tar oss tilbake til begynnelsen av århundret. Til et første møte med et svært ungt band som neppe kunne forestille seg at de i løpet av et par år skulle bli et av landets største. I hvert fall ikke at de skulle vinne Melodi Grand Prix 24 år etter.
Gåte tilbake på Kongsberg Jazzfestival i 2003, tre år etter debuten: Gunnhild Sundli i spissen for Martin Langlie, Gjermund Landrø, Magnus Børmark og Sveinung Sundli.
GUSTAV P. JENSEN
Gåtes eurovisjonsbidrag «Ulveham» baserer seg på en gammel kulokk og tekstlinjer fra en enda eldre middelalderballade. Den samme metoden har gruppa benyttet siden starten, da den gamle balladen «Bendik og Årolilja» ble en av deres første publikumsfavoritter. Gåte var gruppe med svært unge musikere som redefinerte norsk musikkhistorie, uten hensyn til fordommer og nye moteretninger. Dette gjorde dem til noe helt for seg selv.
Mitt første møte med Gåte var på Kongsberg Jazzfestival i 2000. Byfestivaler har gjerne torg der mindre kjente navn gjør gratiskonserter for forbipasserende dagen lang, før det formelle programmet begynner om kvelden. Gåte gjorde sterkt inntrykk. Folketoner ble gjort om til alt fra hard rock til piskende moderne dansemusikk. Etter disse korte konsertene solgte de ut de altfor få eksemplarene de hadde tatt med av deres aller første EP. Gruppa opprettet postordreselskap på stedet, for å tilfredsstille alle dem som kom for sent til å få kjøpe.
Gunnhild og Sveinung Sundli
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP