Kultur

Frihetsjazz forener samhold med individuell frihet

Andreas Røysum Ensemble fortsetter å forene motkultur med livlig spilleglede.

Andreas Røysum (bakerst) og hans ensemble tar en pause i studio.
Andreas Røysum (bakerst) og hans ensemble tar en pause i studio.
Publisert Sist oppdatert

Fra tradjazz til frijazz og alt innimellom, med folkemusikk og litt pop attpåtil: Klarinettisten Andreas Røysum og hans stjernespekkede Ensemble har en livlig tilnærming til musikken, med fengende tema det er lett å bli revet med av umiddelbart, men som fort tar overraskende vendinger. En forunderlig folkelig form for alternativ lyd. Ensemblet spesialiserer seg i å forene samhold med individuell frihet, men i sosialistisk ånd kommer fellesskapet først, for å gjenta deres egne beskrivelse av seg selv.

Andreas Røysum Ensemble har gitt ut to album før, den selvtitulerte debuten i 2020 og «Fredsfanatisme» i 2021. Fredsarbeidet fortsetter på dette albumet, som blant annet er en reaksjon på at fredsbevegelsen er kneblet under Ukraina-krigen. Kan vi kanskje forvente fornyet interesse etter uhyrlighetene i Gaza? Mysteriene i albumtittelen kan forstås i metafysisk betydning, der åpenbaringene i kunsten hylles som det ypperste i menneskeheten, langt overlegen våpenindustri og finansimperier. Dette må man lese seg til, eller tolke av det eventyraktige omslaget der ensemblet har uskadeliggjort både Uncle Sam og Monopolmannen.

Musikken kan også høres uten disse føringene. Frihetsfølelsen er til å ta og føle på i den lekne «Paoainsnorr», sognemål for å være fin i farten. «Brugata Boogie» er et eksempel på ensemblets metoder, med store melodiske festligheter før den ender i improvisert utfoldelse. Albumet åpner med «Øyvinds Odyssé», med Øyvind Brække på trombone i en sentral rolle. Den sterkeste utblåsningen kommer i manifestet «Røysification», som også har ekko av god, gammeldags folkprog.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS