Nye takter
Fra Mali til Gipsy Kings
Det nærmer seg Oslo World Music Festival, og i dag legger festivalen fram de siste bitene av programmet. Også i år er situasjonen i Mali og musikk som politisk våpen synlig i programmet. Men det er også Gipsy Kings.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
- Vi hadde fokus på Mali i fjor også, men vi blir ikke ferdig med Mali. Vi er 20 år nå, og har hatt mange artister fra Mali gjennom årene, og en del av artistene har hatt et stort engasjement for det som har skjedd der, sier festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.
Med Vieux Farka Touré, sønn av den legendariske sangeren Ali Farka Touré, i spissen, vier festivalen tre dager til Mali, som har vært preget av fattigdom og uro etter militærkuppet i fjor.
Først ut er en konsert på Sentrum Scene med Rokia Traoré, en artist fra Mali som har engasjert seg mye for å bedre forholdene for musikere i Nord-Mali. Dagen etter er det konsert på Rockefeller med Vieux Farka Touré sammen med flere artister fra Nord-Mali fra Festival in Exile, og til slutt er det en solokonsert med Touré der han hyller sin verdenskjente far.
Festival i eksil
Festival in Exile het tidligere Festival in the Desert, og var en anerkjent musikkfestival i Mali. Men grunnet situasjonen i Nord-Mali kan ikke festivalen arrangeres der nå, og har derfor har den blitt flyttet til Burkina Faso. I tillegg har festivalsjefen og artister fra Nord-Mali reist på turné i andre deler av verden, blant annet USA, under navnet «Caravan of Artists for Peace and National Unity».
- Festivalen var arrangert for siste gang i 2012 i Nord-Mali. Da hadde de 600 militære styrker som omringet området på grunn av sikkerheten og fare for kidnappinger, forteller Stølen.
I Nord-Mali har det vært utøvet musikksensur siden militærkuppet i 2012.
- Man kan ikke ha instrumenter, og CD-plater blir brent, sier Stølen.
Samfunnsengasjement
Mali blir også et av temaene når Oslo World Music Festival arrangerer samtale under temaet «Music as a weapon» på Nobels Fredssenter. Samfunnsengasjerte artister har blitt en gjennomgangstone for festivalen.
- Etter at vi ble en selvstendig stiftelse har vi måttet velge oss en tydelig vei. Et av våre hovedmål er å presentere kvalitetsmusikk med en samfunnsmessig brodd. Ved å jobbe med artister fra land som Mali, Libanon og Egypt er det nesten ikke mulig å ikke la seg engasjere, sier Stølen. Nå jobber Oslo World Music Festival også med festivalen Beirut & Beyond International Music Festival. Den arrangeres i september med konserter på seks forskjellige scener i området Hamra i Beirut, hovedstaden i Libanon, et av Syrias naboland.
- Vi skaper plattformer for unge artister, og vi får media til å skrive om det. Å spre informasjon om disse områdene er viktig. Det høres sikkert litt platt ut, men kan vi redde en bitte liten del av verden, så synes jeg det er verdt å gjøre det, sier hun.
«Folk flest»
Oslo World Music Festival startet i sin tid som en reaksjon på økende fremmedfrykt og rasisme i Norge, forteller Stølen.
- Det var et antirasistisk prosjekt som handlet om å få folk til å se hva som skjer ute i verden, og skape en forståelse og bygge ned fordommer, sier hun.
Det er det ikke blitt mindre behov for, mener Stølen.
- Jeg synes det er skremmende når jeg hører at man snakker om begreper som «folk flest», og kunst og kultur for folk flest. Hvem er folk flest? Det er skremmende å høre om disse tingene i valgkampen. Her snakker man om temaer på tynn grunn. Hva er norsk kultur, for eksempel. Å være med på løfte viktige saker i verden er fortsatt så utrolig viktig, sier hun.
Mimrekveld
Men så var det Gipsy Kings, da. Bandet som nok er mest kjent for folk flest for låta «Bamboleo», og som kanskje ikke er det bandet man forbinder mest med samfunnsmessig brodd.
- Du kan si mye om Gipsy Kings, men er det noen som har brakt popmusikk på et annet språk enn engelsk til Europa, er det virkelig dem, sier Stølen, som forteller at hun i sommer har hørt på samleplate med gruppa når hun har vært på bilferie.
- Jeg kan alle låtene utenat, ler hun.
- Gipsy Kings blir en real mimrekveld, en 20-årsbursdag verdig. Kanskje det vil vekke til live romantiske minner fra da sydenferier var skikkelig eksotiske, sier hun.
bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no
Oslo World music Festival
Festivalen arrangeres fra 29. oktober til 3. november, og består av konserter på ulike scener, som Rockefeller, Sentrum scene, Blå og Parkteatret med flere.
På plakaten i år er artister som Rokia Traoré, Vieux Farka Touré, Gipsy Kings, Iyeoka, Bugge Wesseltoft, Knut Reiersrud, Mari Boine og KORK og Ragnhild Furebotten.
Oslo World Music Festival arrangerer også festival i Beirut i september.
Kilde: Osloworld.no