Kultur
Fornyet styrke hos Habibi
Det er en skjebnens ironi at det mest amerikanske restaurantlokalet i hele Oslo nå damper av fyldige porsjoner med Gaza Kebab.
Habibi har flyttet inn i nye store lokaler i Møllergata. De serverer fortsatt palestinsk mat som varmer.
Byløvene
«Du får styrke og frelse hos Mohammed, på Habibi Café», synger Bjølsen Valsemølle på albumet de oppkalte etter Oslos lille flik av Palestina. Om det er et spisested i Oslo som føles relevant utover selve maten i disse dager, må det være Habibi. Palestina-plakatene henger på veggene, menyen er basert på maten som kommer fra det som nå er en krigssone med ufattelige lidelser blant de sivile.
Den nevnte sangen «Mohammeds Café» handlet om fristedet Bjølsen Valsemølle oppdaget for mange år siden, drevet av Mohammed Ahmed, den gang flyktning fra Gaza-stripen som på 1990-tallet åpnet et spisested der han serverte klassiske spesialiteter fra Palestina og Libanon, tilberedt på samme vis som han hadde vokst opp med i Gaza. Fortsatt er Habibis Mezah og kebaber så autentiske at det ikke finnes maken i byen.
I snart tre tiår har Habibi flyttet rundt omkring strøket rundt Youngstorget og Storgata, og de siste årene har den ligget i et trangt lokale i Strøget-passasjen. Men nylig gikk et underlig flyttelass som med hånd- og trallekraft beveget seg noen hundre meter rundt et par hjørner. Neste da åpnet de i et helt nytt lokale. Palestina og USA har ikke alltid vært bestevenner, så at Habibi gjorde en nattlig «take over» i lokalene hvor den «irskamerikanske» sportsrestauranten O’Learys holdt til i Møllergata, er egnet til å lokke fram smilebåndet.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP