Kultur

Forfattere synes dagens regler er gode nok

– Vi har injurielovgivningen som dekker det aller viktigste, sier Sigrun Slapgard. – Litteraturen skal være autonom, sier Morten A. Størksnes.

Sigrun Slapgard
Forfatter Sigrun Slapgard har tidligere skrevet prisbelønte biografier. Hun synes dagens etikkregler er godt ivaretatt i forlag og blant faglitterære forfattere.
Publisert Sist oppdatert

Kritikken som har haglet i kjølvannet av den nye Ap-boken «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» har reist spørsmål om faglitterære utgivelser trenger en Vær Varsom Plakat og et PFU lik den man har i norsk presse: et klart og tydelig etisk regelverk og en eventuell selvdømmeordning eller noe annet som faktisk gir konsekvenser når reglene brytes.

Men norske sakprosaforfattere synes dagens etikkregler for faglitterære bøker er gode nok, noe de får medhold i av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

– NFFO lanserte i 2020 en «etisk sjekkliste for sakprosa», som har form av å være et sett med åpne spørsmål om etikk som skal være til hjelp for forfatteren og eventuelt forlagsredaktøren under skriveprosessen. Det var der vi landet etter et lengre arbeid som pågikk i 2019 og 2020, og vi har ikke tatt noe nytt standpunkt i denne saken nå. Men saker som den vi ser nå aktualiserer diskusjonen, så det er kanskje på tid å løfte spørsmålet på nytt også i vår forening. Når det er sagt, er sakprosa så mangt. Den boken vi snakker om nå, ligger jo mye nærmere journalistikken enn en rekke andre sakprosabøker, sier generalsekretær i NFFO, Arne Vestbø.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS