Kultur
Fløytist Rose skaper musikk der og da – som aldri blir gjentatt
17. og 18. januar står Det Norske Blåseensemblets Sanntidskammergruppe på scenen i Halden og Oslo, sammen med den prisbelønte pianisten Florian Weber.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Blåseensemblets sanntidsprosjekt startet i 2013. En konsertopplevelse ulik andre, fordi musikken bare blir spilt denne ene gangen. Musikken lever i øyeblikket, kun for musikerne og publikum.
– Lytt til tonene og se samspillet
Etter Det Norske Blåseensembles eget utsagn er orkesteret trolig det eneste i verden som kollektivt improviserer hele konserter i et klassisk rammeverk. Det har ført til en rekke ulike konserter med alt fra noen få musikere, til fullt ensemble. I både inn- og utland.
Rose Elin Austad Nes er fløytist i Det Norske Blåseensemble, og en del av Sanntidskammergruppen. Hun oppfordrer publikum til å ha et våkent blikk under konsertene:
– Kommer du på vår sanntidskonsert i januar, lytt til tonene, men vær også oppmerksom på samspillet på scenen. Blikk og tegn som forteller om noe som er på vei, eller kanskje allerede er satt i gang? Hvordan vi snakker med hverandre, og ikke minst med publikum, gjennom instrumentene våre. Kanskje dukker det opp små motiver som du etter hvert kjenner igjen utover konserten? er fløytistens oppfordring.

– Grunnmateriale er ferskvare
Florian Weber gjestet Blåseensemblet for første gang våren 2022. Det oppsto umiddelbart god kjemi mellom den prisbelønte pianisten og Sanntidskammergruppa, og det er med stor glede han ønskes velkommen tilbake. I tillegg til konserter under forrige besøk holdt kammergruppen og Weber Workshops for musikklinjen på Kirkeparken videregående skole i Moss. En verdifull dag for både musikere og elever, og vi er glade for å kunne gjenta dette også denne gangen, skriver Blåseensemblet.
Til Dagsavisen forklarer fløytist Rose Elin Austad Nes hvordan ensemblet jobber med improvisasjon i klassisk rammeverk:
– I Sanntidskammergruppen bidrar alle med ideer til forskjellige konsepter. Sammen har vi opparbeidet oss en bank med materiale som vi hele tiden jobber med å utvikle. Målet er at når vi spiller konsert så sitter disse ideene så godt i ryggraden, at vi frigjøres fra å bli stående i en tenkeboks. Vi finner nye fremgangsmåter som bidrar til friheten i konsertøyeblikket. Grunnmateriale er ferskvare. Det krever tid både i egenøving og øving sammen i gruppa, forteller hun.
Gun-Helen Johansen er kommunikasjon- og markedsrådgiver i Det Norske Blåseensemble:
– Improvisasjon er kjent for mange, men Sanntidsmusikk er fortsatt et relativt ukjent begrep. Men vi merker at jo mer etablert begrepet blir, jo større har også interessen blitt. Det er en musikksjanger som utfordrer, men tilbakemeldingene vi får fra publikum etter en Sanntidskonsert vitner om at musikken beveger og engasjerer.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
