Kultur

Festivalvinneren

Mela er festivalvinneren på statsbudsjettet, med 800.000 kroner ekstra neste år. Det lager hodebry for kulturbyråden i Oslo.

Khalid Salimi i Melafestivalen. FOTO: MIMSY MØLLER
Publisert Sist oppdatert

Mesteparten av økningen til Mela skal gå til å forberede aktiviteter i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014.

- I forbindelse med jubileet vil vi fokusere på de siste tiårene, der Norge har forandret seg til å bli et mer åpent og mangfoldig samfunn. Det må synliggjøres gjennom forskjellige sjangere, som musikk, dans og billedkunst. I søknaden vår om støtte har vi skrevet at det er viktig å komme i gang med dette arbeidet allerede neste år, sier kunstnerisk leder Khalid Salimi i Melafestivalen.

Wergeland på pakistansk

Mela planlegger blant annet å få laget ny musikk til Henrik Wergelands gamle tekster, med den pakistanske sangeren Rafaqat Ali og Bugge Wesseltoft. Khalid Salimi var i går i Islamabad for å snakke med den norske ambassadøren i Pakistan om dette prosjektet, og hadde ikke sett det nye statsbudsjettet da Dagsavisen ringte ham. Men Mela-festivalen er ført opp med 7,5 millioner kroner fra staten.

- Vi har klart å formidle til regjeringen at internasjonal kunst og kultur skal være tilgjengelig for så mange som mulig, mener Khalid Salimi.

Utfordring for Oslo

De tre knutepunktfestivalene i Oslo får til sammen en million mer i støtte fra staten neste år enn i 2012.

- Dette er en utfordring for oss, sier Oslos kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Knutepunktstatusen innebærer et spleiselag mellom stat og kommune, der 60 prosent av støtten bevilges på statsbudsjettet, 40 prosent av kommunene der festivalene hører hjemme. Når Mela, Ultima og Øya får en million ekstra fra staten utløser dette normalt en økning i den kommunale støtten på 660.000 kroner. Problematisk, mener Bjercke.

- Vi har lagt fram vårt budsjettforslag for 2013. Når staten kommer med dette må vi omprioritere. Det gjør det vanskelig for oss. Særlig når vi ikke får vite om det på forhånd. En av hovedutfordringene på dette feltet er mangelen på dialog. Hvis denne ordningen skal være et samarbeid må staten invitere til samarbeid, mener Bjercke.

- Dette er jo festivaler vi setter pris på, så vi vil ikke risikere at de mister støtten fra staten. Men da må vi blindt følge opp. Slik bør det ikke være. Det er mange utfordringer med denne ordningen. Jeg utfordret Anniken Huitfeldt til å tørre å se på den, og jeg utfordrer den nye kulturministeren også, sier Hallstein Bjercke.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Likestilling i jazzmiljøet

Kulturdepartementet har satt av 1 million kroner til en forsøksordning til likestillingsprosjekter på musikkområdet.

- Det er gledelig at departementet tar kjønnsubalansen i norsk musikk på alvor, men vi skulle ønske at de turte å være mer offensive, sier informasjonsansvarlig i Norsk jazzforum, Camilla Slaattun Brauer.

Sammen med sju andre organisasjoner har forumet levert et omfattende innspill til Kulturdepartementet for bedring av kjønnsbalansen i det norske musikklivet. Innspillet «Balansekunst» ba om 10 millioner kroner over fire år til en langsiktig og målrettet ordning.

- Det er nødvendig å sette i gang langsiktige tiltak på mange ulike nivåer for å utjevne kjønnsubalansen i norsk musikkliv. Forslaget i statsbudsjettet er et skritt på vei i riktig retning, sier Slaattun Brauer.

Daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø, understreker at det er viktig at de etablerte musikkfestivalene gis en forutsigbar og flerårig støtte.

- Det er også fint at nyetableringen av Music Norway blir fulgt opp økonomisk samtidig som det er gitt aksept til at Norsk kulturråd fortsatt kan gi tilskudd til turneer i utlandet, sier Flesjø. (NTB)

Powered by Labrador CMS