Kultur
En konge ved navn Kristina
Svenske dronning Kristina må ha vært en skikkelig sprengladning av et 1600-tallsmenneske, skal vi tro kildene. Sara Stridsbergs teatertekst om henne i «Dissekering av et snøfall» smeller det ikke like mye av.
Helene Naustdal Bergsholm spiller Kongejenta med mye humor i «Dissekering av et snøfall».
Erika Hebbert
Svenske dronning Kristina, som regjerte i vårt naboland fra 1632 til 1654, er en spennende historisk person. Hun var personlig katolikk, men regjerte et protestantisk land, og hun var en svært belest og kulturinteressert dame. Mest kjent er hun nok for å ha fått den franske filosofen Descartes over til slottet sitt i et iskaldt Stockholm. Det resulterte i at filosofen døde av influensa etter få måneder.
Kristina utfordret også forventningene både til det å være kvinne og til å være regent. På bakgrunn av hennes egen selvbiografi og andre historiske kilder, får vi et bilde av en dronning som ble oppdratt som konge, og som aldri ville gifte seg og få barn. Kristinas kjønnsidentitet var på et tidspunkt så sterkt debattert blant historikere at man i 1965 gravde opp levningene hennes for å se om hun fysisk sett faktisk var kvinne. Det var hun.
Kristinas utfordring av kjønnsnormer og monarki har inspirert forfatter og dramatiker Sara Stridsberg til å skrive teaterteksten «Dissekering av et snøfall» (2011). Men til tross for at Kristina selv må ha vært en skikkelig sprengladning av et menneske på 1600-tallet, er ikke stykket om henne det. På Torshovteatret er det blitt veldig teatralt og morsomt teater, selv om spillet stivner mer enn nødvendig i pipekrager og store skjørt.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP