Kultur
– Den norske restaurantbransjen minner mer om det amerikanske arbeidslivet
Mellom reguleringer og Michelin-stjerner som kom og gikk, forsvant stoltheten, kunsten og lønna i restaurantfaget, ifølge Andreas Tharaldsen.
Servitør og forfatter Andreas Tharaldsen har skrevet boka «Hvem drepte kelneren», om historien og forfallet i restaurantbransjen. Dagsavisen traff han på Olivia i Hegdehaugsveien, hvor de måtte streike for å få tariffavtale.
Kari Kristensen
– Servitørene var hvitsnipp-proletarer. De var dårlig lønna, men oppførte seg som at de ikke var det, sier Andreas Tharaldsen mellom to salater med parma og mozzarella, og pasta og reker.
Servitøren og forfatteren møter Dagsavisen på restauranten Olivia i Hegdehaugsveien, hvor de ansatte måtte streike i flere måneder for å få tariffavtale. Han har skrevet boka «Hvem drepte kelneren?», om servitørenes historie, organisering og forfall, og menyen i boka er like dramatisk som tittelen.
Hvitsnipp-proletarer
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP