Kultur
Bylarm 2023: Her er Dagsavisens tips
Torsdag starter Bylarm, med 100 nye artister på 14 scener i Oslo. Etter 25 år er festivalen fortsatt en av de viktigste skueplassene for ny og spennende musikk.
Hillari på Øya 2023. Nå kommer hun til Bylarm også.
Mode Steinkjer
I år feirer Bylarm 25-årsjubileum. De gjør ikke noe poeng av dette nå, siden de markerte sin 25. utgave i fjor (dette er ikke det samme, nemlig). I disse dager kan vi også minne om at det er 15 år siden Bylarm slo seg ned i Oslo for godt, med drahjelp fra byrådsleder Erling Lae (H). I alle disse årene har Bylarm vært en feiring av det nye i norsk musikk. Selv om de fleste artistene fortsatt er relativt ukjente er det framtida som står på scenene.
Det første Bylarm gikk av stabelen i Trondheim i 1998. Omfanget var langt mindre enn i dag, men grunntanken var den samme. Et av de mange håpefulle nye navnene som spilte var gruppa Something Odd. Det var fortsatt fem år igjen til frontmannen Odd Nordstoga skulle bli allemannseie, og sånn har det alltid vært med Bylarm. Kaizers Orchestra spiller 56 utsolgte konserter for 84.000 mennesker i høst. Det var svært få som oppdaget dem da de først viste seg fram på Bylarm i Bergen i 2000. Andre som gjorde seg bemerket for første gang i 2000 var Tungtvann, Röyksopp og St. Thomas, mens han fortsatt spilte med gruppa Emily Lang. Alle navn som preget norsk musikk i årene som fulgte.
Bylarm ble en viktig faktor i et oppsving for norsk musikk rundt århundreskiftet, sammen med den nye Øyafestivalen, Platekompaniet, NRK P3 og en gullalder for omtaler i norske aviser. Konkurransen om å oppdage de nye navnene først var frisk, og førte til en oppmerksomhet rundt ny norsk musikk som har holdt seg siden. Men få fikk med seg den nye duoen Karpe Diem i Stavanger i 2005. I 2006 satt vi en formiddag og hørte Susanne Sundfør i et lite telt på kaia i Tromsø, sammen med tilfeldig forbipasserende med handleposer.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP