Kultur
BYHISTORIE: NEI i Egersund ble til et JA i Hillevåg
Ikke alle bedrifter etterlater seg minner i form av et gateskilt – i tillegg til at produktene etterspørres fortsatt i betydelig grad – i svært så mange år etter at bedriftene stengte sine porter for godt. Det dreier seg «flinten» eller «fajansen» som den ble kalt av flere enn den oppvoksende slekt i 50-tallets Hillevåg.
Flintegata har sitt navn fra Stavangerflint som satset sterkt på vanlige hverdagsservicer. I 1968 fusjonerte Stavangerflint med porselensfabrikken på Figgjo, og i 1979 var tiden for kopper og kar over i Hillevåg. Da ble hele produksjonen flyttet til Figgjo.
Thor Erik Waage
Flintegata i Hillevåg er også i dag et kreativt strøk – i tillegg til at jeg oppdaget i sin tid under et korttidsopphold i avisen «Tidens Krav» i Kristiansund at også den byen hadde sin Flintegate som ikke ligger så langt unna Storhaugen i den byen ….
Bedriftseventyret «Stavangerflint» i Hillevåg startet egentlig som en tilfeldighet. Dersom ikke direksjonen i Egersund Fayancefabrik hadde sagt et kontant nei til et forslag fra bedriftens kjemi- og tekniske ingeniør, Trygve Brekke, om å bygge en helt ny fayance-fabrikk etter krigen, er det vel tvilsomt om han hadde satset på å bygge opp en ny fabrikk i Hillevåg. Brekke så nemlig for seg en ny fabrikk i Egersund hvor – svært forenklet og forgrovet formulert – leiren ble tatt inn i den ene enden av fabrikkbygningen, og hvoretter de ferdige kopper og fat nærmest ble levert ut i den annen.
Bestyrelsen i Egersund syntes slett ikke noe om Brekkes tanker. Fabrikken i Egersund hadde jo vært liv laga i 100 år, og kunne vel saktens klare hundre år til uten slike voldsomme investeringer, var den relativt klare tale fra fabrikkens eiere som holdt godt om pengetasken.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP