Film

Asia hentet bjørnene

Juryen under Filmfestivalen i Berlin overrasket alle med å gi Gullbjørnen til den kinesiske thrilleren «Black Coal, Thin Ice». Hans Petter Moland måtte dra tomhendt hjem.

Diao Yinan, regissøren av «Black coal, thin ice», poserer med gull- og sølvbjørnen etter at filmen hans stakk av med den gjeveste prisen under filmfestivalen i Berlin lørdag. FOTO: TOBIAS SCHWARZ/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Det skulle bli Asias år under den 64. Berlinalen i den tyske hovedstaden, med både Gullbjørn, skuespillerpriser og pris til Beste foto. Storfavoritten «Boyhood» av Richard Linklater måtte ta til takke med regiprisen, mens Wes Andersons «Grand Budapest Hotel» fikk juryens store pris, Sølvbjørnen. Dermed gikk juryen på tvers av både favorittene blant publikum, som i løpet av den 10 dager lange festivalen løste over 300.000 billetter, og kritikerpanelene.

Film noir

De asiatiske filmene under Berlinalen 2014 fikk gode skussmål underveis, men få tippet dem helt til topps i konkurransen. Produsent og juryformann James Schamus og hans stjernetunge lag som inkluderte Barbara Broccoli, Trine Dyrholm, Mitra Farahani, Greta Gerwig, Michel Gondry og Christoph Waltz, falt for kinesiske Diao Yinans åpenbare hyllest til film noir-sjangeren i thrilleren «Black Coal, Thin Ice» (originaltittel «Bai Ri Yan Huo»), som handler om en suspendert politimanns kamp for å finne sannheten bak en serie drap. Med andre ord gikk juryen til det skritt å premiere en sjangerfilm, noe som er svært uvanlig i Berlin-festivalen.

- Det er virkelig vanskelig å tro at denne drømmen har gått i oppfyllelse, sa regissør Yinan da han mottok prisen, som regnes som den største festivalprisen i verden etter Gullpalmen i Cannes.

Han er født i 1969, og har skrevet en rekke filmer og regissert to thrillere forut for årets vinnerfilm, som også ga skuespiller Liao Fan sølvbjørn for Beste mannlige skuespiller. Sølvbjørnen for Beste kvinnelige skuespiller gikk til Haru Kuroki i den japanske filmen «The Little House», mens nok en kinesisk film, Lou Yes «Blind Massage», fikk prisen for beste foto.

Amerikanske filmskapere måtte se langt etter den gjeveste prisen, men Wes Anderson kom nærmest med sin fargerike fabel «Grand Budapest Hotel». Juryens store pris er regnet som den nest beste prisen, mens regiprisen gikk til Richard Linklaters oppvekstfilm der han følger det samme ensemblet gjennom 12 år. Han hadde nok håpet på en større anerkjennelse på en festival han har et langt og godt forhold til, men juryen ga få opplagte svar. Tyskerne selv hadde fire filmer i programmet på hjemmebane, blant annet «Kreuzweg», som var en av storfavorittene til Gullbjørnen. Den filmen fikk kun en manuspris. 91-årige Alain Resnais fikk den prestisjetunge Alfred-Bauer-Preis i tillegg til kritikerprisen for sin «Life Of Riley», mens æresprisen tilfalt briten Ken Loach.

På kino

Norske «Kraftidioten» var også med i konkurransen om Gullbjørnen, men verken regissør Hans Petter Moland eller filmen i seg selv ble æret med pris i Berlin, heller ikke publikumsprisen som Moland fikk sist gang han var med i Berlinalen, med «En ganske snill mann». I år ble det Richard Linklater som fikk prisen for å ha gitt publikum den beste opplevelsen. Et norsk håp lå likevel i Eskil Vogts debutfilm «Blind», som ble kåret med Europa Cinemas Label-pris i Berlin. Prisen deles ut av Europa Cinemas Network og gir filmen ekstra mulighet til promotering og insentiver for kinoer til å vise filmen lenger.

Bortsett fra de norske filmene er for øvrig Linklater-filmen og «Kreuzweg» de eneste av prisvinnerne foruten Wes Andersons premiereklare «Grand Budapest Hotel», som er kjøpt inn til Norge for vanlig kinodistribusjon.

mode.steinkjer@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS