Kultur
Andreas "Ajax" Jakobsen fikk stor suksess med historien "Det smedle på Skansen".
Knudsen, Ernst S.
Ajax glømde ikkje då det smalt på Skansen
Skansen har gjennom generasjoner vært et velkjent sted i bybildet. Det har også sin plass i den lokale litteraturen takket være Andreas «Ajax» Jacobsen som lot stedet få sin plass på teaterscenen, både amatørenes og de profesjonelles. Først med et stykke som han bare kalte for «Skansen», men så slo han til i 1957 med en utvidet versjon for Rogaland Teater som han kalte «Det smedle på Skansen». Selv omtalte han stykket som «ei litterære fisebomba», men publikum var elleville av begeistring. Det var også redaktør og teaterkritiker i RA, Harald Riis, som brukte ganske andre ord i sin premiereanmeldelse enn Ajax hadde gjort om fortellingen fra dagliglivet på Skansen.
Det het i anmeldelsen at «en ny og vaskeekte Stavanger-komedie er naturligvis litt av en begivenhet i en superpatriotisk by, som riktignok helt siden Alexander L. Kiellands dager har lidt av litterære fordøyelsesbesværligheter, men reiste seg i ny selvfølelse da Leiv Isachsen skrev «Maktå på Straen» og med dette skuespillet utløste selve hovedtonen i vår lokalpatriotiske kulturtradisjon», skrev Riis som i hovedsak var vel fornøyd med «fisebombå» fra Ajax sin skrivestue.
«Vi tror at denne nye Stavangerkomedien vil slå an velbehagelige og avslappende toner i mangt et sinn hos et stort publikum og vil gi teatret mange og fulle hus. Her er mange pussigheter å kose seg med, og her er fremforalt mange treffsikre og morsomme replikker å more seg over i objektiv humring – eller endog i subjektiv skadefryd. Her er typer og episoder som kaller på smilet, og som ofte utløser den store latter».
Anmelderen fikk rett i sin tro på at komedien ville slå an hos et stort publikum. Det er vel heller ikke noen tvil om at «Det smedle på Skansen» har innbrakt mye mer penger i kassen til Rogaland Teater enn hva søstrene Torgersen noensinne tok inn på sin «penslige pensjonatvirksomhet» på Skansen. Det var disse to søstrene som både var inspirasjonskilden til – og modellene for – forestillingens to forunderlige fruentimre, Hanna og Emilie, og deres kamp mot byfogden og resten av byens maktmenn.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP