Kultur
Advarer mot MGP-propaganda
Norges tidligere ambassadør i Aserbajdsjan, Steinar Gil, mener regimet vil bruke MGP-sirkuset for alt hva det er verdt i propagandaøyemed. Og forventer at NRK også sender kritiske innslag fra landet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Det blir et propagandashow for regimet, sier Steinar Gil.
Som Norges tidligere ambassadør i Aserbajdsjan har han fulgt med på debatten om årets finale i Eurovision Song Contest, som går av stabelen 22. til 26. mai i hovedstaden Baku. Landet styres av president Ilham Alijev, som blir beskyldt for fengsling og forfølgelse av politiske opposisjonelle og minoriteter. Sist uke gikk den norske Helsingforskomiteen ut med kritikk av NRKs underholdningsavdeling og mente den hadde formidlet et ukritisk glansbilde av Aserbajdsjan under Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum. Steinar Gil mener det var som ventet.
– NRKs underholdningsavdeling fokuserer på det musikalske og selve begivenheten og har vel nærmest tunnelsyn for dette. Det er vel sånn det måtte bli i denne konteksten. Samtidig har NRK også journalister som er godt orientert om hva som foregår i dette landet og som kan fokusere på sider ved dette samfunnet som regimet ikke er så interessert i at skal komme fram, sier Steinar Gil.
Beskyttet oppsisjonelle
Den sittende presidenten overtok etter sin far, Heydar Aliev, i oktober 2003, etter et valg som ble underkjent av uavhengige valgobservatører fra OSSE. Valgfusket førte til opprørstilstander i gatene i Baku, og opposisjonelle ble banket opp av politiet og arrestert i hopetall. En dramatisk hendelse som førte til at Steinar Gil brøt med diplomatisk etikette.
– Redaktøren for den største opposisjonsavisen ble forsøkt bortført midt i sentrum av Baku, men klarte så vidt å komme seg unna. Han og en annen redaktør tok kontakt med meg og ba om beskyttelse, forteller Steinar Gil om de dramatiske dagene.
Det endte med at han åpnet dørene til ambassaden og lot redaktøren komme seg i sikkerhet. Redaktøren som hadde blitt forsøkt kidnappet var Rauf Arifoglu. Den andre redaktøren var Elmar Huseynov fra den anerkjente opposisjonsavisen Monitor. Også en regimekritisk imam fra nabolaget søkte tilflukt i den norske ambassaden, etter at han måtte rømme ut bakveien fra sin egen moské for å unnslippe politiet.
– I tre dager forhandlet jeg med myndighetene for å få en garanti om at de ikke ville bli utsatt for fysiske overgrep hvis de forlot ambassaden, sier Gil.
Myndighetene i Aserbajdsjan holdt sin del av avtalen. Den ene redaktøren, Rauf Arifoglu, ble idømt en fengselsstraff på fem år, men løslatt etter to. For den andre redaktøren som ambassadøren hadde åpnet dørene for, endte det på verst tenkelig vis. 2. mars 2005 ble Elmar Huseynov skutt og drept hjemme i oppgangen hvor han bodde i Baku, mens familien satt og ventet på ham hjemme i leiligheten.
– Jeg kjente ham ganske godt. Han var en fremragende journalist og redaktør. Drapet er ennå ikke oppklart, men jeg har mine teorier, sier Norges tidligere ambassadør i Baku.
Fortsatt i krig
Ledelsen i NRKs underholdningsavdeling har tidligere vist til at arrangementet er ment å være upolitisk og at de forholder seg til konkurransereglene til arrangørene i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Steinar Gil mener uansett at det påhviler norske medier generelt og NRK i særdeleshet et stort ansvar for å sørge for en balansert dekning av Aserbajdsjan i forbindelse med Eurovision-finalen.
– Dette er et land som fengsler politiske motstandere og som praktiserer en svært begrenset pressefrihet. Egentlig er det ikke stor forskjell på Aserbajdsjan og diktaturet i Hviterussland, sier Steinar Gil.
Han går ikke med på framstillingen av Eurovision Song Contest som et arrangement som er hevet over all politikk.
– Det er et faktum at denne finalen arrangeres i et land som formelt sett fortsatt er i krig med nabolandet Armenia. Forrige gang Eurovision-finalen ble arrangert, ble aserbajdsjanere som hadde stemt på de armenske artistene innkalt til avhør hos sikkerhetspolitiet, sier Steinar Gil.
Han viser også til at årets finale i Baku har fått direkte negative følger for en rekke beboere i Baku, som har blitt kastet ut av hjemmene sine for å gi plass til den nye konsertarenaen Baku Crystal Hall.
– Under den norske Melodi Grand Prix-finalen på NRK stilte hele ambassaden i Baku opp og ropte «Velkommen til Aserbajdsjan!», med aserbajdsjanske flagg og det hele. Ville du gått med på det samme?
– Jeg kommenterer aldri hva andre kolleger måtte gjøre, sier Steinar Gil.
jonas.braekke@dagsavisen.no