Kultur
100 års jubileum for blind visjonær: – Mer klarsynt enn de fleste
Erling Stordahl skapte Ridderrennet, Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I år markeres hundre år siden den blinde banebryteren fra Sarpsborg, Erling Stordahl (1923-2023), ble født. En rekke arrangement står på plakaten.
«Konsert i mørket» er allerede gjennomført. Nå står midtsommerfeiring, kammerfest, pilegrimsvandring, sommerutstillinger, jubileumsfeiring på Stordahls fødselsdag og ikke minst teaterforestillingen «Jeg trodde en gang jeg var alene om å være annerledes» for tur.
– Når jeg har jobbet med historien om Erling Stordahl, blir jeg bare mer og mer fascinert av den oppfinnsomme mannen som kunne gjøre gull av gråstein i forhold til sine ideer, sier regissør og konstituert styreleder på Storedal kultursenter, Karl Erik Solgård.

Så med tankene og hjertet
Forfatteren Jon Gangdal har skrevet boka «Det muliges kunst – 50 år med Beitostølen helsesportsenter». Tirsdag 1. august, på Quality hotel i Sarpsborg, innleder han samtalen: «Hva er et verdig liv?». Her deltar også advokat Geir Lippestad, direktør for Beitostølen helsesportsenter, Astrid Nyquist og leder av Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik.
– Ingen har hatt større betydning for funksjonshemmedes rettigheter i Norge og flere andre land, enn blinde Erling Stordahl. Han var mer klarsynt og fremsynt enn de fleste som kan se med øynene, fordi han så med tankene og hjertet. Slik kunne han se hver enkelt, og hva det enkelte mennesket trengte for å bli den beste utgaven av seg selv – uansett forutsetninger, sier Gangdal og legger til:
– For Erling Stordahl var ingen annerledes, fordi vi alle er det. Med disse egenskapene tiltrakk Stordahl seg også mange dyktige mennesker som fortsatt synes det er mye mer inspirerende og meningsfylt å jobbe med mennesker som får muligheten til å lykkes på sine egne premisser.

Mye på plakaten
Karl Erik Solgård presenterer et rikholdig sommerprogram på Storedal kultursenter i Skjeberg.
– Hundreårsjubileet for mannen som lærte oss å se mennesket på nye måter, markeres selvfølgelig skikkelig, sier Solgård, og ramser opp:
– Allerede lørdag 24. juni blir det konsert i amfiet med Østfold Serenadeensemble, St. Croix strykekvartett og Sarpsborg kammerkor. Dagen etter presenterer skuespiller og forfatter Ida Elise Broch sin diktsamling ««Asapiens»». Deretter overtar forfatter og hardingfelespilleren Knut Buen scenegulvet. I slutten av juli inntar Bjørn Skagestad amfiet med teaterforestillingen om Stordahl liv. Tirsdag 1. august, foredrag, samtaler og lunsj.

Politikere har mye å lære
Journalisten, forfatteren, foredragsholderen og friluftsmannen Jon Gangdal er fascinert av Erling Stordahls liv og virke. Målsettinger, visjoner og verdigrunnlag.
– Har Erling Stordahls verdier fortsatt aktualitet?
– Dagens diagnosesamfunn setter merkelapper på mennesker ut fra hva de feiler. Institusjonene som den dag i dag følger Erlings Stordahls tankegang, gjør det motsatte og spør hver enkelt – uavhengig av diagnose: Hva kan du få til? Med det som utgangspunkt blir det daglig skapt små og store «undere» med mennesker som ellers ville fortsatt et liv i mørket. Her er det mye å lære både for både lokale, regionale og nasjonale politikere, andre beslutningstakere – og oss alle! mener Gangdal.
– Gjennom Ridderrennet, Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter skapte Erling Stordahl på 1960- og 1970-taller tre unike institusjoner og et verdigrunnlag som dessverre fremdeles ligger langt forut for sin tid. Den norske velferdsstaten greier ennå ikke å tilby alle mennesker det de trenger for å kunne leve et verdig liv. Ikke fordi det mangler penger, men manglende forståelse for hvilke verdier som ligger i alle kan få være med å bidra ute fra sine egne forutsetninger, avslutter han.