Leder

Takk, Kari og Sissel!

Polarisering kan være pest i politikken. Ideologiske forskjeller er derimot et demokratisk gode som ordførerkandidatene fra Ap og Høyre har dyrket i valgkampen.

Kronikk
Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal (H) har greid å vise fram de politiske ulikhetene mellom venstre- og høyresiden i Stavanger.
Publisert Sist oppdatert
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Meningen med valgkamp er ikke å tro at alle valgløfter kan holdes. Venstre vil aldri få de 50,1 prosentene som skal til for å innfri hele valgprogrammet sitt i Stavanger. Frps valgløfter må inn i et kompromissmaskineri hvis de får flertall med Høyre og andre borgerlige partier, og Leif Arne Moi Nilsen vil ikke få viljen sin i alt. I motsetning til Sandnes-politikken der Høyre er villige til å samarbeide med alt og alle og alliansen Ap og Frp styrer byen, har Stavanger-politikken brukt et tiår på å framheve politiske og ideologiske ulikheter. Valgfrihet er et fyndord høyresiden bruker når de vil privatisere sykehjem, men den viktigste valgfriheten skjer på valgdagen. Valgfrihet i valg betinger reelle motsetninger mellom partiene.

«Stavangerpartiet», lød det fra statsviter-legenden Frank Aarebrot (1947–2017) da han kommenterte lokale meningsmålinger. Høyres dominerte Stavanger-politikken så sterkt at Ap var en mer eller mindre fast støttespiller. En av fordelene var at Stavanger fikk gjennomført store prosjekter som Bjergsted-visjonen med konserthuset, utbyggingen i Jåttåvågen og kulturhovedstadsåret i 2008. Ulempen var at det knapt var mulig å se forskjell på et lyseblått Høyre og et sentrumsnært Ap. For sistnevnte ble det stadig mer frustrerende å se hvor lite de fikk igjen politisk.

Ideologiseringen og vektleggingen av ulikheter mellom de to store partiene i Stavanger-politikken begynte med Cecilie Bjelland som ordførerkandidat, og toppet seg da Kari Nessa Nordtun sendte Høyre ut av ordførerkontoret i 2019. Det siste tiåret har ført til en farlig polarisering i politikken, der Donald Trump, Viktor Orban og andre fakta-fornektere har dominert den internasjonale scenen. Polariseringen blir et problem når politiske motstandere nekter å anerkjenne hverandre, slik tilfellet er i USA. Politiske motsetninger er derimot et gode fordi velgerne ser at makten deres er reell. Det er et poeng å stemme – noe som går fram av den rekordaktige forhåndsstemmegivingen i Stavanger.

Kari Nessa Nordtun og Sissel Knutsen Hegdal demonstrerer støtt og stadig at de er rykende uenige i sak, samtidig som de to naboene på Madlamark holder en grei tone seg imellom. «Stavangerpartiet» er oppløst, og det er lett for velgerne å se de ideologiske forskjellene mellom fløyene. Kari-partiene er for eiendomsskatt, imot konkurranseutsetting og for universelle ordninger der offentlige goder som SFO-støtte skal gå til alle, mens Sissel-partiene vil fjerne eiendomsskatt, de ønsker øremerking av SFO-støtte og mer frihet til den enkelte skole til å bruke penger på skolemat. For å nevne noe.

I valgkampinnspurten har RA publisert en rekke artikler der politikerne får anledning til å utdype synet sitt på valgkampsaker som gratis buss, skolemat og privatisering. Forhåpentligvis kan denne journalistikken bidra til et opplyst lokalvalg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS