Kommentar
Stavangerbarnehagen kan barn
Stavangerbarnehagen kan barn. Det slår brukerundersøkelsen fast. Men vi gir oss ikke der, skriver Høyres Aleksander Stokkebø i sin kommentar.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Av Aleksander Stokkebø (H), bystyrerepresentant og medlem kommunalstyret for oppvekst
Høyre sikrer kompetanseløft, språknorm, gratis kjernetid og en enda bedre overgang mellom barnehage og skole. Flere barn skal få en god start i livet og stille likt når de begynner på skolen. Fordi en god barndom varer livet ut.
Nylig kom brukerundersøkelsen for Stavangerbarnehagen. Den viser jevnt over svært gode resultater, både i de private og kommunale barnehagene. På en skala fra 1 til 5, hvor 5 er toppscore, får relasjon mellom barn og voksen 4,7 poeng, barnets trivsel 4,6 og barnets utvikling 4,6. Stavangerbarnehagen scorer bra på samtlige punkter og det er tydelig at foreldre flest opplever at tilbudet lever opp til mottoet «Stavangerbarnehagen kan barn».
Brukerundersøkelsen bekrefter at Stavangerbarnehagen har en svært jevn og god kvalitet på barnehage-tilbudet. Systematisk arbeid fra politisk og faglig nivå har gitt resultater. Æren tilhører først og fremst de dyktige ansatte i Stavangerbarnehagen. Det er de ansatte, som gjennom sin utrettelige innsats, skaper glede og mestring for byens barn. Flertallspartiene ønsker å bygge opp under deres faglighet. I budsjettet for 2016 styrker vi potten til kompetanseheving med en million.
Noen av de viktigste prioriteringene blir å:
• Styrke basiskompetansen hos alle ansatte innenfor de satsingsområdene som i går ble vedtatt i kvalitetsplanen for barnehage Stadig Bedre 2016-2019; flerkulturelle forhold, relasjoner med barn, språk og tidlig innsats.
• Styrke lederkompetansen. Stavanger har i samarbeid med universitetet i Agder intern lederutdanning og en rekke kurs samt støtteordninger for barnehageledere som ønsker å ta eksterne studier.
• Trappe opp satsingen på videreutdanning. Målet er at flere som jobber i barnehagene skal ha spisskompetanse.
• Få opp andelen faglærte gjennom å tilby assistenter og ufaglærte mulighet for å ta fagarbeiderutdanning. Som et av tiltakene doblet vi i 2015 antall privatistplasser, fra 20 til 40, for ansatte som ønsker å bli fagarbeider.
I tillegg til de lokale tiltakene vi gjør med kompetanseheving, gjør regjeringen viktige grep. I dag går nesten alle barn i barnehage, men alt for mange begynner på skolen uten å kunne godt norsk. I Stortingsmeldingen «Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen» foreslår kunnskapsministeren en veiledende norm for hvor mye språkkunnskap et barn bør få med seg. Det blir viktig for å sikre at alle barn stiller likt og med de samme mulighetene. Flertallspartiene i Stavanger har også bedt om å få utredet hvordan overgangen mellom barnehage og skole er ivaretatt.
Med det sagt: Barnehagen skal selvsagt ikke bli skole. Det skal fortsatt være tid og rom for lek. Platon sa det godt: «Fra de er helt unge må barna våre leke, for uten lek kan de ikke bli velfungerende og gode borgere».
For regjeringen og samarbeidspartiene er det et mål at alle barn skal få muligheten til å gå i barnehage. Da er det viktig at dårlig familieøkonomi ikke blir en hindring. Fra 1.august 2015 innførte regjeringen «gratis kjernetid» i barnehagen, en nasjonal ordning som betyr billigere barnehageplasser for familier med lav inntekt. I første omgang gjaldt ordningen 4- og 5.-åringer. I år utvider vi retten til også å gjelde 3-åringer.
Vår ambisjon må være en barnehage med trivsel, mestring, lek og læring. Satsingen på kompetanseheving, språknorm og gratis kjernetid er noen av mange tiltak som skal gi flere barn – uavhengig av foreldrenes inntekt – en god start i livet. Flere skal stille likt når de begynner på skolen. Å sikre alle like muligheter er sosialt ansvar i praksis. Med Høyre i regjering tar vi viktige skritt mot et samfunn med muligheter for alle. En god barndom varer livet ut.