Kommentar
Sjømat er også mat
Norskprodusert melk, kjøtt og korn kommer godt med i en krisesituasjon. Men glem ikke fisken.
Sjømat må regnes inn som en del av norsk selvforsyning, mener kommentator Kjell Werner. Her et bilde av en laks i ventemerd.
Gorm Kallestad
Stortinget vedtok i vår å øke målet for selvforsyning av jordbruksvarer her til lands, fra dagens andel på 40 prosent til 50 prosent. Men politikerne nevnte knapt fisken. Derfor fikk vi bare servert en brøkdel av det samlede matfatet.
Selvforsyning burde i utgangspunktet være en enkel greie, men dette er komplisert. Spesielt når vi dukker ned i detaljene. Og bedre blir det ikke når det handler om to departementer som i dette sakskomplekset meler hver sin panne- eller fiskekake. I hovedsak føres debatten på landbruksministerens premisser. Fiskeriministeren er det få som lytter på.
Det var landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) som i mars la fram regjeringens strategi for økt selvforsyning. Her ble jordbruksvarer spesifikt nevnt allerede i tittelen på stortingsmeldingen. En melding som også tok for seg opptrappingsplanen for bøndenes inntekter, men det er en annen skål.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP