Kommentar
OL spiller fredskortet. Nå trengs det
Idrettsutøvere vil ha fred i verden. Kan et OL midt i krigsgalskapen løse noe som helst?
IOC-president Thomas Bach hilser på den palestinske utøveren Valerie Rose Tarazi ved fredsmonumentet i OL-landsbyen.
David Goldman
PARIS (Dagsavisen): Palestina vil ha Israel kastet ut av OL. Det skjer ikke. Israel har allerede spilt sin første fotballkamp. Paven ber om olympisk våpenhvile. Det er det ikke mange som tror på. OL åpner med en original åpningsseremoni på hovedstadens omstridte og elskede elv, Seinen, fredag kveld. Er det trygt å møte opp der? Det er mildt sagt spenning i lufta før verdens største idrettsarrangement rulles i gang.
Vi befinner oss i OL-landsbyen i Paris, et FN av idrettsutøvere fra alle verdensdeler som denne uka samlet seg rundt budskapet Give peace a chance. Det har vi hørt før. Vladimir Putin sto selv under åpningsseremonien av vinter-OL i Beijing for to år siden og hørte fredslåten til John Lennon, Imagine fylle stadion. Hva tenkte han da?
Hyklersk og rått, selvfølgelig. Så kom angrepet på Ukraina, akkurat som annekteringen av Krim-halvøya rett etter at OL i Sotsji var avsluttet i 2014. Olympiske leker, fredsbevegelsen, krig og galskap hører åpenbart sammen. Men vi aner en annerledes stemning, et annet alvor når vi nå vandrer blant alle de smilende utøverne i landsbyen der de fleste faktisk bor de neste to ukene, noen langpasninger fra byens sportslige storstue, Stade de France.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP