Dagsavisen mener
Ny politisk virkelighet
INP kan komme på vippen etter neste stortingsvalg. Krisen i partiet er dårlige nyheter for det norske demokratiet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.
Det er en etablert sannhet at det er vanskelig å etablere nye partier i det norske demokratiet. Siden innføringen av sperregrensen er det bare Fremskrittspartiet og Rødt som har klart å presse seg over grensa og bli viktige maktfaktorer i norsk politikk.
Mye tyder på at nykommeren Industri- og næringspartiet (INP), som ble etablert så sent som i 2020, var på vei til å gjøre en lignende lynkarriere. Partiet har nesten 15.000 medlemmer, fikk rundt 90.000 stemmer ved lokalvalget i fjor høst og ligger på vippen mellom blokkene på målingene til Dagsavisen og flere andre.
Denne uka eksploderte det hele i full offentlighet
Det har likevel lenge ulmet under overflaten i INP. Det har vært anklager om partileder Owe Waltherzøes lederstil og at han er sikret altfor mye makt gjennom partiets organisering. Avisa Klassekampen har skrevet om flere forsøk fra innsiden på å dra partiet mot høyre, bort fra den fagforenings- og velferdsstatsvennlige linja til Waltherzøe.
Denne uka eksploderte det hele i full offentlighet. Generalsekretær Ole Martin Martinsen kontaktet i skjul Folkets parti (FP) i midten av januar, med et tilbud om å ta med seg halve partiet over til det som før het Folkeaksjonen mot Bompenger.
20. januar sendte landsstyret i INP ut en pressemelding der 19 regionale og sentrale tillitsvalgte, heri inkludert begge nestledere, ga uttrykk for sin mistillit mot Waltherzøe.
Torsdag tok han konsekvensen av mistilliten og trakk seg som partileder. Samtidig gikk et enstemmig sentralstyre inn for å avslutte arbeidsforholdet til generalsekretær Martinsen.
Bråket i INP kan selvsagt ende i at partiets vekst stanser brått, og at det forsvinner ut av norsk politikk før det fikk satt sitt preg på den. Om partiet likevel overlever denne runden, kan det skape vansker i den norske parlamentarismen.
Hvilket parti er det som eventuelt vil komme på vippen og avgjøre maktforholdene i norsk politikk? Er det den selverklærte sentrumslinjen til Waltherzøe, eller er det flørten med en langt mer ytterliggående høyreside fra andre miljøer i det unge partiet?
Det har vært en dramatisk uke for INP. Partiet som ligger på vippen mellom blokkene ble med ett enda vanskeligere å forholde seg til for de etablerte partiene.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen