Kommentar
Kan våpen bli fred?
Hvis en militærallianse får sette premisset for hvordan vi løser konflikter i verden, blir løsningen militær.
USAs utenriksminister Antony Blinken og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under NATOs dag på Nationals Park i Washington, D.C. denne uken, i oppløpet til NATOs toppmøte denne uken.
Javad Parsa
Denne uken møtes Natos medlemsland i Washington for å feire – eller markere – 75 år som militærallianse. En gang var de 12. Nå er de 32 medlemsland. I tillegg har Nato allierte utover seg selv, i det som kalles Middelhavsdialogen: Algerie, Egypt, Jordan, Mauritania, Morokko, Tunisia. Og Israel. Landets utenriksminister Israel Katz deltar på toppmøtet i Washington denne uken. Også Qatar, Emiratene og Bahrain er på årets invitasjonsliste.
Ved siden av nærområder er ikke Nato fremmed for å tenke globalt: De siste årene har alliansen styrket samarbeidet i Asia, der Australia, Japan, Sør-Korea and New Zealand alle har bilaterale avtaler med Nato. Japan er på vei ut av fredelige tiår nedfelt i grunnloven, og har forpliktet seg til å bruke 2 prosent av BNP til militære formål akkurat som Nato-landene. Nato ønsker seg eget kontor i Tokyo.
Toppmøtet i Washington ser glanset ut på overflaten. Det mangler ikke på store ord, store menn, store penger og store ambisjoner disse dagene i juli. På toppmøtets nettside er Jens Stoltenberg sitert:
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP