Kommentar
Jakten på den nye oljå - nå igjen
Var det datasentre vi skulle leve av etter oljå? Batterier? Hydrogen? Det skjer et grønt industriskifte her ute i distriktene – også kjent som Dagsnytt 18s blindsone.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.
Samordna opptak – samnorskordet for å søke på høyere utdanning – var forleden foranledningen for en kjent Dagsnytt 18-øvelse i forrige uke. Få en oljeentusiast til å møte en miljøfantast, og hei sann, der har vi en debatt om hvor ille det er at Norge fremdeles tilbyr ingeniørutdanning det står petroleum- foran.
Ble noen klokere av at høyere utdannings- og forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) frontkolliderte med stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG)? Beveget verden seg framover av at Hansson reagerte sterkt på at statsråden var så frekk at han oppfordret ungdom til å søke på petroleumsfag? Eller energi- og petroleumsfag, som det gjerne heter?
Fakta på bakken er at Hansson fortsetter i det samme olje-kanselleringssporet mens Borten Moe er nærmere sannheten. Det er en bru mellom fossil og forn
ybar industri som begynner å bli bærekraftig, og som kan bygges fordi noen oljeingeniører har sett overføringsmulighetene.
I skyggen av testboretårnet Ullrigg i utkanten av universitetsområdet i Stavanger ligger trolig Norges beste eksempel på hva Sp-statsråd og oljegründer Borten Moe hadde i tankene. Selskapet Zaptec syslet opprinnelig med å lage transformatorer for oljeindustrien og utstyr for Nasa og Esa slik at det i framtiden kan bli mulig å bore etter vann på Mars. De fant ut hvordan de skulle lage elektrisk utstyr som trengte mer strøm og høyere spenninger under arbeid i oljebrønner. For å korte ned en lang industrihistorie: Elbilladeren Zaptec laget for Renault var den første ladekabelen i verden som inneholder en elektronisk trafo, og dermed kom i en håndterbar størrelse.
Og det er nå industrieventyret i den tidligere oljehovedstaden og nåværende elbilladehovedstaden Stavanger begynner å ta av. Mens oljepriskrakket i 2014–15 ifølge Petter Stordalen fikk blodet til å renne i Stavangers gater, bygde Zaptec seg opp til å bli den store norske leverandøren av elbilladere. Få ting presser fram innovasjon bedre enn kriser, og tilgangen på ingeniører fra oljeselskaper sammen med det faktum at det nå kjører over 500.000 elbiler på norske veier, har skapt en ny vekstnæring – nemlig elbil-ladere. Bokser med strøm som det garantert er en eller flere av i borettslaget, sameiet eller i en garasje nær deg.
I dag er Zaptec et børsnotert selskap verdt over tre milliarder kroner. Etter å ha vært nære naboer med Zaptec en stund, har det fire år gamle elbilladeselskapet Easee flyttet noen kilometer sørover til Forus med utsikt til Equinors hovedkontor. For det som fortoner seg som evigheter siden skrev finanspressen om Google- og Facebook-ansatte som så ut som om de fremdeles var studenter på college og Silicon Valley-bedrifter der det var langt mellom slips, hvite skjorter og blå dresser. California-inspirasjonen ser ut til å være tydelig for Easee-gründer Jonas Helmikstøl, som har fått den samme finanspressen til å sperre øynene opp med en bedriftskultur der joggebukse på jobb er OK og det attpåtil er ansatt en egen healer, eller «head of love». Spranget fra tre til 330 ansatte og en omsetning på 1,4 milliarder kroner har inspirert flere med ingeniørbakgrunn og tech-innsikt.
For sannelig dukket ikke et tredje elbilladeselskap opp forleden dag. Det statlige klimainvesteringsfondet Nysnø og kraft- og telekomgiganten Lyse er to av investorene som sto klar med penger da Amina meldte seg – ikke overraskende som nabo til Easee i den gamle fossilklyngen på Forus mellom Stavanger og Sandnes. Det ferskeste selskapet skal lage ladere som ikke er så fulle av smarte finesser som Zaptecs og Easees – en lader for «hvermannsen».
Oppsiden er formidabel når gigantmarkeder som Tyskland og Storbritannia parkerer fossilbilene sine. I fjerde kvartal i fjor ble det solgt flere helelektriske biler enn dieselbiler i Europa, og elbilandelen av nybilsalget for 2021 var på 10,4 prosent, opp fra seks prosent i 2020. «Vi skal produsere ladere som hakka møkk», lyder Aminas vekstplan – og alle de tre bedriftene i det som plutselig er en fornybarklynge i Stavanger-regionen går for verdensherredømme.
Ladere til elbiler er bare et ferskt eksempel. Det finnes sikkert klynger av tilsvarende bedrifter rundt teknologimiljøer på Kongsberg, på Vestlandet og i Trondheim som holder på med alt vi skal leve av etter oljå. Da er det trist at Dax 18-debatter sjelden får med seg at miljødebatter fortjener mer folkeopplysning enn MDG-politikere med innebygd repeatfunksjon bidrar med.