Leder

«Ild, vann og FNB»

LEDER: Avstanden mellom det sentrumsorienterte FNB fra Vestlandet og en østlandsk fraksjon Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde ville følt seg hjemme i, er ikke stor, den er ekstrem, skriver Bjørn G. Sæbø.

Frode Myrhol og Cecilie Lyngby skal dele ledervervet i FNB. De deler ikke akkurat samme syn på en del sentrale, politiske saker. Foto: Terje Pedersen/NTB
Publisert Sist oppdatert
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Frode Myrhol traff en nerve da han i 2014 etablerte Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Folkeaksjonen er blitt et parti med solid oppslutning i mange kommuner i 2019-valget, og resultatene er da også synlige. FNB skal ha sin del av æren for at rushtidsavgiften på Nord-Jæren ble fjernet, i tillegg til at regjeringen like før valget i fjor måtte komme med store innrømmelser for å overleve.


Det har gått nedover med FNB i takt med temperaturen i bomkampen. I meningsmålingene klamrer FNB seg til desimaler, og på helgens landsmøte framsto partiet som et forsøk på å sveise Ap sammen med Frps ytre høyre-fløy. Myrhol selv sitter i den rødgrønne koalisjonen som styrer Stavanger, men som en av to nyvalgte partiledere skal han samarbeide med Cecilie Lyngby – som på viktige områder står nærmere Donald Trump enn partifellen fra Stavanger. I Aftenbladets oppsummering heter det at Myrhol tapte kampen om klimamål. Flertallet ønsker at Norge ikke skal forplikte seg til klimamål gjennom internasjonale avtaler som Parisavtalen. Myrhol er for å elektrifisere sokkelen, men fikk landsmøtet mot seg, og samme partileder tapte også da landsmøtet skulle stemme om statlig subsidiering av karbonfangst- og lagring (CCS).

LES OGSÅ: Delt lederverv i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.


Det er ikke uvanlig med skiller i partiene – bare spør Ap. Avstanden mellom det sentrumsorienterte FNB fra Vestlandet og en østlandsk fraksjon Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde ville følt seg hjemme i, er ikke stor, den er ekstrem. I Stavanger framstår FNB som en seriøs aktør, men måten Viken FNB opptrer på viser at partiet nå er et forsøk på å blande ild og vann. FNB traff tidsånden der andre partier ikke fulgte med, men et ensaksparti og en folkeaksjon har historisk sett små muligheter til å overleve. MDG er ett av få eksempler i moderne tid på at en folkeaksjon blir et levedyktig parti. FNB blir ikke det neste.
I Stavanger framstår FNB som en seriøs aktør, men måten Viken FNB opptrer på viser at partiet nå er et forsøk på å blande ild og vann.

Powered by Labrador CMS