Leder
Hva vil egentlig Høyre?
Høyre ser ut til å være i toppform etter landsmøtet. Høyres største problem er å bli utfordret på egen politikk.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.
Erna Solberg framstår uangripelig som leder for et parti med 36,9 prosent på en fersk meningsmåling. Hun har ingen utfordrere i eget parti, samtidig som velgerne ser ut til å lengte etter en statsminister som ikke er Jonas Gahr Støre. Solbergs framstilling av seg selv som pragmatisk og beint fram litt Angela Merkel-kjedelig, trumfer det meste. Også det faktum at pragmatikeren Erna gjerne valser over landsmøtevedtak som ikke passer henne. I helgen fikk Rogaland Høyres forslag om å la skog inngå som en del av klimaregnskapet et flertall partilederen snudde. Velgere med politisk hukommelse minnes at Erna har valset opp med landsmøter før, senest i 2020 da det ble vedtatt å fjerne formuesskatten. Dét landsmøtevedtaket ble grundig skrotet av Erna. Høyre-lederens suverene stil kan bli et problem, men det er mer potensielt trøbbel i gjære for partiet.
Høyres suksessfaktor er at Erna ikke er Jonas. Energipolitikken ville ha vært den samme med en Solberg-regjering. Grunnrenteskatten som laksenæringen raser mot, ble skrinlagt på Ernas vakt i 2019 før utredningen ble lagt fram. For et parti i opposisjon – enten det er på Stortinget eller i Stavanger – er det lettere å peke på feilene som gjøres av partiene med makt enn å synliggjøre egen politikk. I Stavanger vil Høyres ordførerkandidat Sissel Knutsen Hegdal bli utfordret på nettopp dette. Hva er Høyres egentlige politikk, eller er partiet mer opptatt av å snu på sakene de Ap-ledede flertallspartiene har gjennomført? Hvor mye tid og krefter vil den blåblå koalisjonen bruke på å reversere?
Hva skjer med skolemat, gratis SFO og tannlegestøtte? Høyresiden misliker universelle ordninger og foretrekker behovsprøving, der den enkeltes inntekt skal bestemme om SFO-en blir gratis eller ikke. Med fortsatt høy rente og dyrtid kan det bli krevende for den blå siden å reversere reformer i Stavanger. Hvor mye av Høyre-bølgen skyldes misnøye med Jonas Gahr Støre? Og: Hvor mye av Høyres suksess i Stavanger skyldes misnøye med gratis SFO og skolemat fra Kari Nessa Nordtuns og hennes rødgrønne kamerater? Dette er politiske regnestykker Høyre må få til å gå opp.
Om det tradisjonelt lyseblå Stavanger Høyre dras i Frp-retning, blir et viktig valgkamppoeng. I debattinnlegg i RA og Aftenbladet tar Høyre-listekandidat Hard Olav Bastiansen i bruk ord som dette: «Partiet Rødt – som Støre ikke vil ta i med ildtang – skal altså redde valget for Ap i Stavanger!» Dette svaret på en melding en selvironisk Mímir Kristjánsson la ut om valgkampjobbing blir levert i et leserbrev som tar til orde for konsensus og advarer mot ideologiske skillelinjer. Hvordan Høyre skal kjempe om lillavelgere i sentrum, fremme konsensus, lytte til Ernas ord mot polarisering samtidig som de går med på Frps fjerning av eiendomsskatt og skal konkurranseutsette, blir blant valgkampens interessante spørsmål.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen