Leder
Frp-kloden
Lengst unna flyktningtragedien sitter Norge. Og mest bekymret er Fremskrittspartiet og deres anfører Sylvi Listhaug.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.
Rett på utsiden av Europa har krigen i Syria snart rast i ti år. Mediene og publikum har mistet interessen. Men krigen er fortsatt livsfarlig og varm. En ny million flyktninger på desperat flukt har kommet til i statistikken bare de siste ukene.
Fra før sitter millioner syrere i leirer i Tyrkia. Nå har Tyrkia brutt avtalen med EU og åpnet grensene mot Europa. Dette er et kynisk maktspill der desperate mennesker brukes som brikker.
Kynismen stanser ikke der. Lengst unna denne tragedien sitter Norge. Og mest bekymret er Fremskrittspartiet og deres anfører Sylvi Listhaug. Partiet øyner igjen muligheten for å bruke situasjonen som et politisk kort her hjemme. Tirsdag var de i Stortinget med forslag om tiltak. Partiet vil vise handlekraft.
Les også: Trump kuttet støtten til disse flyktningene – nå gir Norge mer
Fakta i saken er derimot det UDI-direktør Frode Forfang sier til Klassekampen: «Hvis vi får en økning i ankomster som følge av situasjonen i Europa, vil det ikke komme plutselig». Likevel gir Frp inntrykk av at situasjonen i Norge er akutt.
Listhaug bruker et språk om mennesker og flyktninger som vi tar avstand fra. På Politisk kvarter på NRK snakket hun tirsdag om viktigheten av signaler. Når vi burde diskutert hva EU bør gjøre i møtet med mennesker på flukt, hva verdenssamfunnet kan gjøre med Syria, diskuterer vi i verdens rikeste land hvordan vi kjappest og mest effektivt kan forhindre at vi får flyktninger til oss.
Listhaug bruker helst ikke ordene flyktninger eller mennesker. «Det handler veldig mye om signaler. Land som har en liberal politikk, land som sender signaler om at det er lett å komme og få opphold, de får mange». De får mange, sier hun uten å bruke noe objekt. Hun gjorde det samme senere, da hun i samme programmet snakket om situasjonen i 2015: «Tyskland som da sto fram og sa at vi skal greie dette her, fikk hundretusenvis. Sverige, vårt naboland, fikk 140.000. Nettopp fordi de sendte signal om at det var lett å komme».
Hundretusenvis. Mennesker, Listhaug.
Arne Strand: Skilsmissevinneren
Rettelse: I en tidligere versjon sto det skrevet i en bildetekst at daværende innvandringsminister Sylvi Listhaug ønsket å få migrantenes perspektiv på det å bli reddet i Middelhavet, og at det var derfor hun hoppet i havet utenfor Lesvos. Det riktige er at Listhaug ble utfordret av mannskapet på redningsskøyta til å hoppe i sjøen, noe Redningsselskapets Rikke Lind har bekreftet tidligere.