Leder

Fra bygd til by i Stavanger

Storkommunen Stavanger har mistet et viktig symbol. Kommunestyret finnes ikke. Hvordan står det til med resten av byens distriktspolitikk?

Henrik Halleland (KrF) blir Stavangers varaordfører, mens Høyres Sissel Knutsen Hegdal blir ordfører. Det ble klart på en pressekonferanse torsdag.
Henrik Halleland (KrF) Stavangers nye varaordfører og distriktenes mann i den nye politiske ledelsen. Her med Høyres Sissel Knutsen Hegdal på pressekonferansen etter valget i september.
Publisert Sist oppdatert
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Industri- og næringspartiet (INP) har fått sin første seier. Frontfigur Jan Inge Selvik fikk flertall for å skifte navn på Stavangers øverste politiske organ fra «kommunestyret» tilbake til det velkjente «bystyret». Pr definisjon er vedtaket symbolpolitikk, men også politikk som ikke munner ut i budsjetter eller regelendringer har en virkning. Selv uten en praktisk betydning har «kommunestyre» vært en seier for Finnøy- og Rennesøy-politikere som ble en del av storkommunen i 2020, samtidig som begrepet har irritert en del Stavanger-innfødte kommunestyrepolitikere. Som nå er bystyrepolitikere.

Overgangen til betegnelsen med by- foran sier en del om et svekket Senterparti. Partiet har krympet fra tre til en i bystyret, tidligere varaordfører Dagny Sunnanå Hausken er ute av politikken – det samme er partiveteranen Bjarne Kvadsheim. Den Våland-bosatte læreren fra Jæren har vært partiets aktivum i Stavanger-politikken i periode etter periode, og har frontet urban kultur som Gamlingen og gatekunst. Dét og skolepolitikk har vært en Sp- og Kvadsheim-styrke i Stavanger, og med jærbuen ute er det Birger Wikre Hetland fra Sjernarøy som skal definere stavangersk Sp-politikk. At Sps ene bystyrerepresentant vil være i opposisjon og ikke søker makt ved å bli med i den borgerlige koalisjonen, er lite senterpartisk, men forståelig for den som leser den borgerlige plattformen.

Det er sentrum-periferi-konflikt i storkommunen som gikk fra tettpakkede 71,35 kvadratkilometer til 241 kvadratkilometer for snart fire år siden. Reverseringen fra kommune- til bystyre er et tegn på at distriktene svekkes, eller i hvert fall at distriktsinteressene har færre talspersoner med Sps tilbakegang på 2,7 prosentpoeng i årets valg. Av Stavangers Ryfylke-stemmekretser er det bare Sjernarøy og Ombo med Sp som valgvinner. Mens varaordfører Henrik Halleland har seiret i «sine» kretser Fogn og Finnøy, stemte Rennesøy og Mosterøy likere resten av Stavanger med henholdsvis Ap og Høyre på topp. KrF er det eneste borgerlige partiet utenom Høyre med framgang i Stavanger, og årets valg viser at KrF er blitt storkommunens nye distriktsparti.

Modellen med ordfører fra Madlamark og varaordfører fra øyene står seg, men med ett unntak er det vanskelig å få øye på stavangersk distriktspolitikk i de nye samarbeidspartienes politiske plattform. Skogbruk er nevnt som en viktig del av klimaregnskapet, og det er noen uforpliktende ord om grønn omstilling i landbruket og satsing på bygdevekstprosjekt i «områder med bosettingsutfordringer». Det mest distriktsvennlige tiltaket til de nye flertallspartiene – utover at varaordføreren bor på Finnøy – er at det «vurderes» å fjerne egenandeler og gebyrer nord i kommunen. De tapende rødgrønne partiene omtalte i det minste landbruk under punkter om matjord, kommunedelplan og innovasjon, i tillegg til et eget avsnitt. Det er ikke bare kommunestyret som er blitt urbanisert til et bystyre, politikken er også mer byas-orientert.

Presisering lagt til onsdag 25. oktober kl. 08.26: Høyre og KrF stemte mot navneendringen.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS