Drammen

Gir pirater 
en ny sjanse

DRAMMEN: Takket være blant andre Toyah Hunting (33) fra Drammen, har mange unge menn i Somaliland nå fått muligheten til å livnære seg som fiskere.

Publisert Sist oppdatert

- Problemet er jo at dette samfunnet er så fattig. 70 prosent av befolkningen er under 30 år gamle, og det er 70 prosent arbeidsløse. Det er desperasjon som får dem til å leve som pirater. Men gitt et valg vil jo alle helst brødfø seg selv og familien med penger tjent på lovlig arbeid. Det tror i hvert fall jeg, sier Toyah Hunting, som for første gang siden 18-årsalderen har tilbrakt 17. mai hjemme i Drammen.

Fredelig alternativ

Nei, Hunting er ikke ute på havet utenfor Afrikas horn og bekjemper pirater med kuler og krutt. Hun har vært med på oppbygningen av den danske nonprofit-organisasjonen Fair Fishing, som forebygger den utbredte piratvirksomheten ved å bidra til at flere av de unge mennene, som ellers kunne endt som pirater, får en sjanse til å livnære seg på legalt vis.

- Havet er fullt av fisk av slag som for eksempel makrell, snapper, gulfinnetunfisk, sverdfisk og en hel rekke andre matfisker. Men lokalbefolkningen er fra gammelt av nomadefolk, og har hatt liten befatning med fisk og fisking. Med en så lang kystlinje har naturligvis likevel en og annen jobbet som fisker, men de har manglet alle slags fasiliteter til å ta vare på fisken og foredle den for salg, forteller Hunting.

Internasjonal bakgrunn

Toyah har norsk mor og engelsk far, og vokste opp i drabantbyen Fjell, utdannet seg til språkoffiser i Nord-Norge, og så til kaospilot i Århus i Danmark. I dag bor hun og sønnen i København, der hun jobber som strategisk rådgiver i konsulentfirmaet Bindslev AS. Bedriften hjelper folk og grupperinger med å virkeliggjøre planer, ved å lage strategier og handlingsplaner, finne interessenter og samarbeidspartnere - kort sagt; ved å omsette ord til handling. Mange av deres oppdrag har med humanitære og ideelle formål å gjøre, slik som Fair Fishing Somaliland. Og det var slik Toyah ble involvert i prosjektet.

Steg for steg

Opprinnelig ble prosjektet startet av den danske journalisten Jakob Johannsen, som var gift med en somalisk kvinne. Han jobbet med prosjektet fram til sin død i 2012, og hadde klokkertro på at piratvirksomheten lot seg motvirke - ved å gi folk noe å leve av på land.

- Vi startet med å være veldig konkrete på hva vi trengte for å få på plass et fiskemottak. Blant mye annet måtte vi skaffe en god ismaskin, fem tomme containere, en masse fiskeutstyr og opplæring av de ansatte. Det nesten aller viktigste var dog ismaskinen, slik at man fikk lagret fisken i varmen. Inntil nå hadde jo mye av fangsten råtnet allerede før man kom til land, sier Hunting.

Mange hjelpere

I dag, etter at Fair Fishing har vist at fisket i Adenbukta er rikt nok til at man kan drive kommersiell fangst der, at mottaket kan håndtere ett tonn fisk om dagen, at driften kan bære seg og lønne 11 ansatte, har interessen for prosjektet vokst også i andre land.

- Ja, både Jemen og Saudi-Arabia har meldt sin interesse, og akkurat nå jobber vi med å få laget en handelsavtale med Eritrea. Fair Fishing er i ferd med å få store ringvirkninger. Det handler ikke bare om ett fiskemottak lenger, men om fiskere, transportarbeidere, selgere på markedene, kundene - og nå blir det også et spørsmål om internasjonal politikk. Derfor har vi satt sammen et styre med folk fra vidt forskjellige kompetansefelt, og vi har sørget for å knytte til oss en sammensatt gruppe med partnere. For eksempel har rederiforeningen i Danmark naturlig nok vært veldig støttende, siden de hvert år bruker enorme summer på å sikre seg mot pirater. De ser at det nytter med «fisk for fred», men det tar tid å bygge opp en fiskerinasjon fra bunnen av, så vi trenger alltid flere støttespillere.

Ser mot Norge

Toyah forteller at Fair Fishing etter hvert også håper på et samarbeid med norske fiskerier, rederier og andre relevante interessenter. Ettersom fisket brer om seg vil de blant annet trenge hjelp til å bygge opp den lokale kystvaktstyrken i Somaliland, for å forhindre tjuvfiske.

- For i dag finnes det to kystvaktbåter der nede, men bare én av dem virker - og den kan bare gå rett fram, konstaterer Toyah Hunting.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS