Debatt
Voksne har også dysleksi, men ingen steder å få vansken dokumentert
Å skaffe dokumentasjon på en lese- og skrivevanske i voksen alder, kan fort bli forbeholdt ressurssterke mennesker som som har råd til å betale for en privat utredning.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Dysleksi er en livslang lesevanske. Men dersom det ikke ble oppdaget da du gikk på skolen, har du ingen steder å henvende deg for å få vansken dokumentert som voksen.
Når vi som forskere og spesialpedagoger har møtt voksne med lese- og skrivevansker, oppdager vi som regel to ting. Noen har blitt diagnostisert som barn, andre forteller at systemet aldri oppdaget dem. Utfordringen for den siste gruppen er at dersom de i voksen alder får behov for å dokumentere lesevansker, har de ingen steder å henvende seg. De har ingen rettigheter.

Dokumentasjon på en lese- og skrivevanske er nødvendig for å få ekstra tid på prøver og eksamener – eller for å få lov til å bruke utvidet retteprogram til PC. Dette er hjelpemidler som støtter personer med lese- og skrivevansker, sånn at de får vist sine faktiske ferdigheter.
For noen kan hjelpemidler være avgjørende for å klare å bestå eksamen. Men man trenger dokumentasjon på vansken for å få tilgang til dem.

Det samme gjelder hvis du i voksen alder bestemmer deg for å studere ved et universitet, men opplever at karakterene fra videregående skole ikke gjenspeiler de faktiske ferdighetene dine fordi du har en lærevanske – her en lese- og skrivevanske. Da kan man søke om særskilt opptak. Men du trenger et dokument som bekrefter lærevansken din.
Og da har vi rykket tilbake til start; hvordan kan du som voksen få tilgang til en slik dokumentasjon når du ikke har noen rettigheter eller steder å henvende deg?
Voksne elever i videregående skole har ikke rettigheter hos PPT, nettopp fordi de er voksne.
Så lenge barn går på grunnskole eller videregående skole, er Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT) forpliktet til å hjelpe med utredningen av lese- og skrivevansker. Hvis du i voksen alder ønsker å ta et fagbrev eller skaffe deg studiekompetanse, må du benytte deg av «voksenretten», og begynne på videregående skole.
Har du da behov for å få undersøkt om du har en lesevanske – fordi du aldri ble utredet som barn – så er det jo nærliggende å tro at du kan be PPT om hjelp. Det kan du imidlertid ikke. Voksne elever i videregående skole har ikke rettigheter hos PPT, nettopp fordi de er voksne.
For noen kan det være aktuelt å kontakte Nav. Nav har kompetanseavdelinger som skal hjelpe Nav-kontorene med å gi individuell støtte til personer med utfordringer knyttet til arbeid. Denne hjelpen kan gis i form av for eksempel kartlegging av leseferdighet.
Men for å komme hit må noen på et lokalt Nav-kontor henvise deg til et Arbeidsrådgivningskontor og det kan ta lang tid. I tillegg må du bo i et fylke hvor Arbeidsrådgivningskontoret diagnostiserer lesevansker. Det er det nemlig ikke alle som gjør.
Så hva gjør man da? Mange betaler private aktører for å få gjennomført en utredning, slik at de kan få en dokumentasjon på vansken. Dette koster som regel mange tusen kroner. Det er tidkrevende å gjennomføre en kartlegging, i tillegg til å skrive en utfyllende rapport.
Dermed kan det å skaffe seg dokumentasjon på en lese- og skrivevanske i voksen alder, fort bli forbeholdt ressurssterke mennesker som klarer å finne en privat aktør, og som har råd til å betale for en privat utredning.
Til nå har vi egentlig bare snakket om dem som har norsk som morsmål. Har man andre morsmål enn norsk, og behov for å få dokumentasjon på en lese- og skrivevanske, er nåløyet enda trangere, og mulighetene enda færre.
For denne gruppen finnes det ingen standardiserte kartleggingsverktøy som gjør det mulig å si med sikkerhet hva som er årsaken til en lese- og skrivevanske. Vi har også enda færre fagfolk som tør å uttale seg om lesevansker hos denne gruppen.
Ny opplæringslov er underveis og det bør i den sammenheng vurderes hvordan man bedre kan sikre at voksne, som ikke ble utredet da de var barn, får lik tilgang til å få dokumentert lesevanskene sine. Rettigheter hos PPT, og/eller landsdekkende kartleggingstilbud hos NAV bør vurderes.