Debatt

- Vi var nikkedukker

DRAMMEN: - Vi var med på det hele gjengen, og vi tok feil alle sammen, sa Ulla Nordgarden (V) om hemmeligholdet i Marienlyst-saken. 200 hørte debatten.

Per-Erik Marheim (Redd Marienlyst)(f.v.), Ulla Nordgarden (V) og Masud Gharakhani (Ap) møtte blant andre ordfører Tore O. Hansen til debatt.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Et samlet formannskap fikk opplysninger om saken et halvt år før publikum og presse, med beskjed om at det var viktig å holde tett, fortalte Ulla Nordgarden (V) da Drammensbiblioteket samlet over 200 til folkemøte i går kveld.

- Vi var for mye nikkedukker, og trenger å få større selvtillit, sa Nordgarden. Da hadde hennes tidligere partifelle Ståle Sørensen (nå Miljøpartiet De Grønne) stilt spørsmål til opposisjonen om hvorfor de gikk med på Høyres forslag. Det var kun uavhengige Haydar Øzbal som stemte mot da Bystyret behandlet saken.

Overkjører

Første del av debatten var viet spørmålet om mangel på åpenhet i kommunen, og selv om den dreide seg mest om bruken av First House i sykehussaken, var paneldeltaker Martin Kolberg (Ap) mest opptatt av å trekke saken om eiendoms-hestehandelen på Marienlyst fram som et eksempel byens innbyggere burde se mer alvorlig på.

- Hvis politikerne hadde styrt dette på en god måte, ville man ikke hatt problemet med First House og heller ikke med Marienlyst-saken. De setter befolkningen på sidelinja, sa Kolberg.

- Det er alvorlig at man overkjører hva innbyggerne ønsker, utdypet Masud Gharakhani (Ap) overfor Dagsavisen Fremtiden. Han tok plass i panelet sammen med blant andre ordfører Tore Opdal Hansen da debatten gikk over til å handle helt konkret om byutvikling og prosessen rundt idrettsanleggenes videre skjebne. Det var også det publikum signaliserte at de var kommet for å høre.

Utenfor lokalene hadde aksjonsgruppen Redd Marienlyst møtt mannsterke opp, og alle tilhørere fikk anledning til å signere på gruppens fanesak allerede på vei inn.

Mer enn idrett

Per Erik Marheim er selv gammel friidrettsutøver med et stort hjerte for anlegget på Marienlyst.

- Vi vil beholde området som en grønn lunge, der folk i alle aldre kan drive idrett og mosjon. Man må gjerne utvikle idrettsbanen, men det viktigste er at det er et rekreasjonsområde, som fortsatt skal ligge der.

- At idretten ser ut til å ha funnet en løsning de kan leve med gjør ikke inntrykk på dere?

- Nei, vi ser på dette som en byutviklingssak som gjelder alle i Drammen. Det som ikke har kommet fram, og som ordføreren aldri vil si noe om, er at banen brukes av veldig mange også utenfor organisert idrett.

Kvinner

Marheim forteller om da han sto på Fjell og samlet inn underskrifter og en kvinne kom bort og spurte hva han drev med.

- Hva, sa hun, skal Marienlystbanen rives? Jeg er der hver uke og løper. Jeg spør meg om innvandrerkvinner og andre kanskje synes det er tryggere å løpe der, enn i skogen eller gatelangs. Jeg og mine meningsfeller mener banen er viktig for alle.

Fornøyd fra dag to

Styreleder Jan Rockstad i Idrettsrådet kom til debatten med to mål: at idretten blir hørt og er med på veien videre, og at det snart startes anleggsbygging i byen. Drammen har i dag bare Oslo bak seg på antall anlegg per innbygger.

- Synes du saksgangen har vært kritikkverdig?

- Jeg vil si at sånn det ble lagt fram, kom det som julekvelden på kjerringa. Ingen ønsket det slik, vi burde vært med fra dag én. Men når det er sagt, er vi blitt veldig godt ivaretatt fra dag to, sier Rockstad.

- Uryddigheten i denne saken gjør investorer redde for å putte penger i eiendomsprosjekter i Drammen, sa Gharakhani.

- Men hvorfor gikk dere da inn for det, spurte Ståle Sørensen?

- Det er ingen skam å snu, svarte Gharakhani.

katrine.strom@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS