Debatt
Vi trenger en todeling av bistanden
Verdens fattige bør ikke betale for globale fellesgoder.
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) (på bildet) bør snu og lytte til de faglige rådene, skriver kronikkforfatterne.
Ole Berg-Rusten/NPK
Hvordan skal morgendagens bistand se ut og hvordan bør vi innrette den? Det har denne våren blitt satt på dagsorden etter at Norad-direktør Bård Vegar Solhjell i januar skrev essayet om «Bistand 2.0» i Morgenbladet. Solhjell skrev at bistanden trengte et nytt rammeverk, hvor målet om økte investeringer til globale utfordringer sto sentralt.
Debatten setter fingeren på en høyst reell problemstilling som har dukket opp som følge av bistandens utvikling.
Over tid har bistandens opprinnelige formål om å bekjempe fattigdom i utviklingsland blitt nedprioritert til fordel for formål som er mer direkte i giverlands interesser. Dermed går stadig mer av bistanden til såkalte globale fellesgoder med varierende grad av utviklingseffekt. Norge er det landet i OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) som vier mest av sin bistand til globale fellesgoder. I 2022 gikk hele 22 prosent av den norske bistanden til globale fellesgoder. Det betyr at mindre av bistanden går til verdens fattige.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP