Debatt

Ubalansert om selvforsyning

Det virker som at man helt overser vår produksjon av fisk, både fra fangst og oppdrett.

Norsk oppdrettslaks. Gastronomisk Institutt, ved Måltidets Hus i Stavanger, fredag 28. september 2012.
– Ifølge Sjømat Norge produserer vi nå så mye fisk at vi alle i Norge kunne spise seks fiskemåltider hver dag, skriver innleggsforfatteren.
Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg henviser til Jo Moen Bredeveien sin kommentar i Dagsavisen 9. mai om jordbruksoppgjøret, og spesielt omtalen av bruddet med Småbrukarlaget.

Det som imidlertid kommer helt ut av fokus i debatten om selvforsyning og matproduksjon, er hva vi totalt produserer av mat har i landet.

Arild D. Moen.
Arild D. Moen.

Det er riktig at bøndenes og småbrukernes produksjon dekker bortimot halvparten av det vi spiser, men vi produserer i tillegg cirka 10 ganger så mye fisk og fiskemat som det vi produserer av jordbruksvarer. Fiskemat kan i en krisesituasjon dekke vårt matbehov og enda fleres behov.

Det virker i denne selvforsyningsdebatten som at man helt overser vår produksjon av fisk, både fra fangst og oppdrett. Ifølge Sjømat Norge produserer vi nå så mye fisk at vi alle i Norge kunne spise seks fiskemåltider hver dag. Istedenfor eksporteres det meste av denne ressursen.

Hver dag spiser cirka 30 millioner europeere fisk fra Norge. Bare det kystnære fisket vårt er nok til å gi oss en selvforsyning av næringsrik mat. I tillegg kommer havfiske og oppdrettsnæring.

Ja – både oppdrettsfisk og krøtter trenger kraftfôr som til dels blir importert. I en tenkt situasjon hvor Norge var avstengt fra omverdenen, ville vi imidlertid kunne overleve bra på kystfisket vårt, men krøtter, sau og oppdrettslaks ville skrante.

Vi lever i dag på en klode hvor produksjon er fordelt, og hvor vi alle er helt avhengig av hverandres produksjon. Vår skjerming av landbruksnæringen, medfører også at vi ikke får det beste kjøttet på tallerkenen. Dette kjøttet finner vi blant annet i Botswana, Zimbabwe og i høylandet i Kenya. Førsteklasses kjøtt, sertifisert og kontrollert i systemer som blant annet norske veterinærer har vært med å utarbeide, men kjøttet er utestengt fra Norge.

Burde vi ikke med denne bakgrunn drøfte om ikke vårt samfunn ville vært bedre tjent med å bruke landbrukssubsidiene annerledes? Sette bøndene til nyttig arbeide for bedre formål som helse, eldreomsorg, forsvar?

Og litt til noen småbrukere og beitende geiter for å ta vare på landskapet, og litt til å ta vare på ulv og andre flotte rovdyr.

Powered by Labrador CMS