Debatt

Tolv måneder er ikke nok for sliterne

Arbeidstakere som uforskyldt står i helsekø, opplever ofte at arbeidsgiver står klare til å gå til oppsigelse etter 12 måneder. Derfor må verneperioden utvides.

Arbeidsliv, sjøfolk, slitere
En systematisk nedbemanning på innenriks ferger over mange år har ført til rovdrift på matroser. De går gjerne 20–30.000 skritt per dag i vernesko på et ståldekk i en arbeidsdag på 12 timer, skriver forfatterne av kronikken.
Publisert Sist oppdatert

I forrige uke kom meldingen om at det er inngått et pensjonsforlik på Stortinget. Det innebærer at vi må jobbe lengre fordi vi lever lengre. For statsansatte økes aldersgrensen til det samme som for privat sektor, nemlig 72. For sjøfolk er fortsatt aldersgrensen 70 år. Sliterne skal få en bedre tidligpensjon. Pensjonsforliket gir et signal om at vi må beholde så mange som mulig så lenge som mulig i jobb.

Arbeidstakere med tunge fysiske jobber sliter naturligvis mer med helsa enn andre og blir oftere syke for lengre perioder. I dag er det en verneperiode på 12 måneder, der arbeidstaker er beskyttet mot å bli sagt opp på grunn av sykdom eller skade.

Arbeidstakere som står i operasjonskø eller som opplever en mislykket operasjon, opplever dessverre ofte at arbeidsgiver står klar til hogg etter 12 måneder. Dette støter folk ut av arbeidslivet og strider mot målsettingene i pensjonsreformen. Norsk Sjømannsforbund mener at verneperioden må utvides betydelig for å beholde flere i arbeid.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS