Debatt
Skjebnetime for Guatemala
Guatemala kan gå mot en ny demokratisk vår, men det kan også ende i tragedie. Norges regjering må være ekstra årvåkne nå.
Søndag skal Bernardo Arévalo innsettes som president i Guatemala. Maktskiftet er en historisk mulighet til å få utviklingen tilbake i et demokratisk, skriver Audun Husby. På bildet leder Arévalo en protestmarsj i desember mot at det sittende regimet har forsøkt å blande seg inn i presidentvalget han vant i august i fjor.
Moises Castillo
Guatemala har etter presidentvalget i august opplevd en intens dragkamp mellom autoritære krefter og demokratiske verdier. Utviklingsfondet, som har jobbet i landet i mange år, mener Norge og det internasjonale samfunnet må ha sine øyne på situasjonen som utspiller seg.
Valgvinneren i 2023 ble mot alle odds sosialdemokraten og antikorrupsjons-kandidaten Bernardo Arévalo fra partiet Semilla (Frø). Med en valgkampanje på lavbudsjett tydde Arévalo til sosiale medier og nådde på kort tid mange ungdommer.
Søndag 14. januar skal han innsettes som president. Arévalo blir sett på som de fattiges kandidat, og maktskiftet er en historisk mulighet til å få utviklingen tilbake i et demokratisk spor etter mange år med korrupte og autoritære regjeringer.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP