Debatt
Raseringen av Rikshospitalet er i gang
Før det kan bygges nytt skal det rives og bygges midlertid. Viktige funksjoner og pasienter må flyttes rundt på. Norges hovedsykehus Rikshospitalet skal drives på en byggeplass i 10 år.
Hvor de 600–700 helikoptrene i året skal lande i byggeperioden, er fortsatt uavklart. På grunn av heisekraner, stillaser og byggegroper er det vanskelig å finne et egnet sted, skriver Lene Haug. Bildet viser det nye redningshelikopteret SAR Queen under prøveflyging på Rikshospitalet i september.
Emilie Holtet
Det er kjent for de fleste at staten vil legge ned Ullevål sykehus og Gaustad sykehus og bygge et nytt høyt sykehus rundt og inni Rikshospitalet. Mange kjenner også til at investeringskostnadene trolig er sterkt undervurderte, at tomten er for trang, at driften på Rikshospitalet i 10 år fremover skal foregå i en byggegrop og at nybyggingen vil ødelegge Gaustad-skogen.
Det som er mindre kjent, er at før byggingen kan starte må 15.000 kvadratmeter av Rikshospitalets ganske nye og moderne bygningsmasse rives og store deler av dagens sykehus bygges om.
Det må bygges et midlertidig akuttmottak og en midlertidig helikopterlandingsplass. Inne i sykehuset må avdelingene for hjertekirurgi, infeksjonsmedisin, dialyse med mer bygges om og flyttes rundt.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP