Debatt

PST trenger en reform

I vår urolige tid er det nødvendig å ha en førsteklasses kontraterrortjeneste. Det bør straks gjøres en total gjennomgang av den sivile kontraterrorens organisering, ledelse, arbeidsmåte og kultur.

Straffesaken mot Zaniar Matapour
Rapporten fra 25. juni-utvalget er klar og tydelig. Den sier blant annet at det er mulig at Pride-angrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot Zaniar Matapour (bildet) i månedene frem mot angrepet, skriver Bjørn Røse.
Publisert Sist oppdatert

I rapporten fra 22. juli-kommisjonen (NOU 2012:14) fikk PST kritikk for forsømmelser i forbindelse med terrordrapene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Samarbeidspartnerne har registrert at PST i årene etter er blitt mer lyttende og lydhør, men så kom Pride-drapene 25. juni 2022 der to mennesker ble drept og ni skadet i en ny terroraksjon, og i «Rapport fra 25. juni-utvalget» får PST på nytt kritikk for sin håndtering.

Også nå gjelder kritikken behandlingen av eksterne bekymringsmeldinger, samt informasjon og analyse. Det er lett å være etterpåklok, ressursene er begrenset og utenverdenen vet lite om de terrorhandlinger PST utvilsomt har forhindret. Men i vår urolige tid er det nødvendig å ha en førsteklasses kontraterrortjeneste. Derfor bør det straks gjøres en total gjennomgang av den sivile kontraterrorens organisering, ledelse, arbeidsmåte og kultur.

Den gjennomgangen kan ikke bare være PST-intern, og den må være dypere og bredere enn oppfølgingen som ble gjort av 22. juli-rapporten og den som nå gjøres av 25. juni-rapporten.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS