Debatt

Ønsker Oslo stor biltrafikk?

Oslopakke 3 får tilført enorme inntekter fra bomringen. Er det derfor det går så tregt med å redusere biltrafikken?

Bomringen rundt Oslo, E6 Alnabru.
Det finnes en lang rekke virkemidler for å få trafikkplagene ned, hvis Oslo virkelig ønsket en slik utvikling. Årsaken til at så lite skjer må derfor være hensynet til at Oslopakke 3 skal få opprettholdt pengestrømmen fra bomavgiftene, spør Knut Bøe.
Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ifølge Fjellinjen gikk 3,5 milliarder bompengekroner i 2023 til blant annet nye T-baner og trikker med 1,25 milliarder kroner, drift av kollektivtrafikken 908 millioner, Fornebubanen 514 millioner, signalsystem til T-banen 389 millioner, nye Majorstuen stasjon 95 millioner og nye gang- og sykkelveier 227 millioner.

Alt dette er viktige prosjekter, og finansieringsmåten inngår som en del av den såkalte Oslopakke 3 som i en årrekke har fungert som et samarbeid mellom etater, kommuner og politiske partier.

Knut Bøe
Knut Bøe er tidligere transportforsker.

For å opprettholde et slikt system og et slikt nivå på investeringene, spiller altså bompengene en helt sentral rolle. Det er da helt nødvendig at enten det store biltrafikkvolumet som i dag passerer gjennom bomstasjonene opprettholdes, eller at biltrafikken reduseres noe mot at bomavgiftene økes for å gi tilsvarende gode økonomiske resultater.

For å opprettholde et slikt system og et slikt nivå på investeringene, spiller bompengene en helt sentral rolle.

Det kan godt være at biltrafikkvolumet er noe redusert i deler av byen, men i det store og hele er det minst like stor trafikk på innfartsveiene til hovedstaden som det har vært i mange år, med køer og enorme kostnader til logistikk for næringsliv og handel.

Mye tyder på at viljen i Oslo til å redusere biltrafikken inn og ut av byen er heller liten. For det finnes en lang rekke virkemidler for å få trafikkplagene ned, hvis Oslo virkelig ønsket en slik utvikling. Årsaken til at så lite skjer må derfor være hensynet til at Oslopakke 3 skal få opprettholdt pengestrømmen fra bomavgiftene?

Lars West Johnsen: Lytter folket til Støre lenger?

Dersom noen sentralt i Oslo kommune kunne bekrefte at dette er dagens politikk, ville vi få en visshet om at hensynet til klima- og miljøødeleggende veitrafikk er ganske begrenset ivaretatt i hovedstaden vår.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS