Debatt

Oljefondet tilhører folket

Handlingsregelen var en god idé i 2001. Men hvem styres Oljefondet for nå? I hvert fall ikke for den nedre halvdelen av befolkningen.

Nicolai Tangen, Oljefondet
Oljefondet har lenge vært verdens største statlige fond, men i 2001 var ikke avkastningen større enn det en gjennomsnittlig sjef i et norsk, statseid selskap tjener i året. Like fullt er handlingsregelen både for venstresida og høyresida blitt en hellig gral, skriver Tor Halstvedt. Bildet viser Oljefondets sjef, Nicolai Tangen.
Publisert Sist oppdatert

Vi lever i et demokrati, dette demokratiet vi feirer hver 17. mai. Om demokratiet heter det i Grunnlovens § 49 at «all legitim statsmakt stammer fra folket selv». Det heter også at «folket utøver den lovgivende makt ved Stortinget» samt at «innbyggerne har rett til å styre lokale anliggender gjennom lokale folkevalgte organer».

At folket skal styre gjennom de valgte representanter er det grunnleggende elementet i demokratiet, det greske ordet demokrati betyr jo rett og slett folkestyre. Men hvem blir Oljefondet, eller «Statens pensjonsfond – Utland» som er det formelle navnet, styrt for?

Fondet blei oppretta i 1996. I 2001 vedtok Jens Stoltenbergs regjering at kun tre prosent av Oljefondet kunne brukes hvert år. Da var fondet på ca. 400 millioner, 3 % av dette var 12 millioner. I 2004 passerte Oljefondet 1.000 milliarder og i dag er det på svimlende 17.700.000.000.000 kroner, 3 % av det er 530 milliarder.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS