Debatt

Kokainlegalisering eller tilgang til skole? Ja takk, begge deler

Legalisering av kokain vil kanskje dempe gjengenes innflytelse, men det er ikke nok – fortsatt vil tusenvis av barn være fattige i Ecuador. Landet må begynne å bygge velferdsstat igjen.

Guayaquil, Ecuador: Gravferd, statsadvokat Cesar Suarez, 19. januar 2024.
Kystbyen Guayaquil er Ecuadors største og et av de mest voldsutsatte områdene i verden. Bildet er fra gravferden til statsadvokaten Cesar Suarez, som hadde fokus på å bekjempe organisert kriminalitet. Han ble brutalt myrdet i Guayaquil tidligere denne måneden.
Publisert Sist oppdatert

Den 23. januar publiserte Dagsavisen en kommentar skrevet av professor og statsviter Benedicte Bull om kokainlegalisering, der blant annet fattige, lille Ecuador ble brukt som eksempel for å belyse mulige positive aspekter ved kokainlegalisering. En viktig link går tapt i historien om det lille landet som står i en alvorlig krise i dag.

Omfanget av det som nå skjer i Ecuador med vold, kriminalitet og lokale gjenger som styrer fengsler og øver kontroll over havner, politi, rettsvesen og banker, har ikke skjedd i et vakuum. Det kommer i kjølvannet av og henger tett sammen med en rasering av en velferdsstat som var i ferd med å bli bygget opp.

2023 markerte et dystert vendepunkt i Ecuadors historie når det gjelder vold og kriminalitet. I løpet av dette året registrerte landet totalt 7.607 voldelige dødsfall, som ikke bare overstiger de allerede alarmerende tallene fra 2022, men også setter en nedslående rekord og gjør 2023 til det mest voldelige året i Ecuadors historie. Drapsraten per 100.000 innbyggere i Ecuador i 2017 var på 5,81 – den økte videre til 42,6 i 2023.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS