Debatt

Kan Bernkonvensjonen redde ulven?

Nordmenn ønsker mer ulv, men de siste årene har regjeringen gjennomført en utrydningspolitikk mot norske ulver.

Ulv på Langedrag.
Ulv på Langedrag.
Publisert Sist oppdatert

Bernkonvensjonen er en internasjonal avtale om vern av ville planter og dyr og deres naturlige leveområder i Europa. Norge har forpliktet seg til å følge avtalen ved ratifisering i 1986.

Vi sendte en klage på Norges ulveforvaltning til Bernkonvensjonen i begynnelsen av 2022 etter at staten nok en gang hadde vedtatt en omfattende kvote for lisensfelling av ulv innenfor ulvesonen. For vinteren 2021/2022 hadde Klima- og miljødepartementet vedtatt en kvote på 54 ulver av en bestand på litt over 80 ulver i Norge og til sammen ble 33 ulver skutt, herunder fire ulvefamilier. Antall ulver registrert i 2022/2023 viste at bestanden hadde sunket med 30 prosent sammenlignet med året før, og det var også det laveste antallet ulver registrert siden vinteren 2014/2015.

Denne vinteren var jaktkvoten på 40 ulver, per i dag er nesten halvparten skutt. De meget høye kvotene hvor to tredjedeler av bestanden vedtas skutt og hvor den norske ulvebestanden nesten halveres hvert år, beskrives av Bernkonvensjonen som en “veldig aggressiv politikk”. Statens politikk hvor det primære målet er å holde ulvebestanden nede på et nivå hvor den er kritisk truet, kan betegnes som utrydningspolitikk.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS