Debatt

Ja til faste ansettelser, nei til løsarbeid

Regjeringen må stå fast og ikke fire på forbudet mot innleie.

Bygningsarbeider, byggeplass
Til tross for en rekke tiltak, har erfaringer de siste årene vist at omfanget av løsarbeid har bredt om seg, skriver John-Peder Denstad. Bildet er fra en byggeplass i Oslo. (Illustrasjonsfoto)
Publisert Sist oppdatert
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fra 1. april 2023 stramma regjeringa inn innleiereglene for arbeidskraft. Det innebar forbud mot innleie av arbeidere fra bemanningsselskaper for å utføre midlertidig arbeid. I forskrift ble det dessuten forbud mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at innleieforbudet ikke er i strid med EØS-avtalen, slik en rekke bemanningsforetak mente. 16 av foretakene tok saken videre til Høyesteretts ankeutvalg, som i slutten av mars i år enstemmig oppheva lagmannsrettens kjennelse som følge av saksbehandlingsfeil.

John-Peder Denstad, leder av Industriaksjonen (IA)
John-Peder Denstad er leder av Industriaksjonen (IA), som består av om lag 60 fagforeninger.

Utvalget tok ikke stilling til om innleiereglene bryter med EØS-avtalen. Det skal lagmannsretten vurdere når saken behandles der på nytt.

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skrev i en epost til NTB at deres syn i saken ikke er endra etter ankeutvalgets kjennelse. – Vi mener innleiereglene er innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen. Bakgrunnen for lovendringen er at vi skal få flere inn i fast jobb. Vi ønsker ikke at arbeidstakere skal være løsarbeidere. Dette krever omstilling, skrev statssekretæren.

Industriaksjonen støtter dette standpunktet. I henhold til EØS-retten må tiltak som begrenser fri flyt av tjenester, være begrunna i et legitimt formål – og tiltaket må være forholdsmessig. I vurderingen av forholdsmessighet, skal det vurderes om tiltaket er egna til å oppnå det angitte formålet, og om det er nødvendig for å oppnå formålet, ved at formålet ikke kan oppnås med mindre inngripende tiltak. Vi er tydelige på at formålet er legitimt.

Les også: – Få ut finger’n før de dør

Erfaringer de seinere år har vist at til tross for likebehandling, seriøsitetsmodeller ved offentlige oppdrag, innstramming i arbeidsmiljøloven og utvida tilsynsmyndighet for Arbeidstilsynet, så har omfanget av løsarbeid bredt om seg.

Les også: Løft dem opp og fram

Industriaksjonen har nedfelt i vårt Industrimanifest 2021 at «Løsarbeiderbyråene må ut av norske arbeidsplasser. Eiere som nekter tariffavtale og driver med fagforeningsknusing skal møtes av kampkraften til en samlet fagbevegelse».

Vår oppfordring til Ap/Sp-regjeringen er at den må stå fast på og ikke fire på reguleringa av og forbudet mot innleie, slik også Fellesforbundets landsmøte vedtok i oktober 2023.

Lars West Johnsen: Intet nytt fra østfronten

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS