Debatt
Hva er det som skjer med landet vårt?
Nye letelisenser for olje og gass, gruveavfall i fjorden og mineralleting på havbunnen er i ferd med å gjøre Norge til miljøversting. Hvor ble det av foregangslandet?
Norge suser i feil retning. Først under Solberg-regjeringen, men Jonas Gahr Støre og hans regjering følger opp, mener Kjell Spigseth. Bildet viser Støre (t.v.) og olje- og energiminister Terje Aasland.
Terje Pedersen
Norge var lenge et foregangsland i mange miljøspørsmål, men nå suser vi i feil retning. Hensynet til natur, klima og miljø synes helt glemt. Flere saker, der miljøhensyn er overkjørt, får meg til å undres: Hvor hen føres landet vårt – først av Solberg-regjeringen og nå av Støre-regjeringen?
- Dumping av gruveavfall i friske norske fjorder; Førdefjorden og Repparfjorden. Foruten Norge tillater bare Papua Ny-Guinea og Tyrkia slik dumping. Chile og Indonesia har vedtatt å slutte med den slags gruvedrift. Men regjeringen Støre viderefører den naturødeleggende politikken som Solberg-regjeringen åpnet for. Dårlig selskap?
- Høyesterettsdommen om vindmøller på Fosen er knapt nok fulgt opp. Respekt for retten?
- Motorvei gjennom naturvernområdet ved Lågen. Regjeringen vedtok dette så snart klima- og miljøminister Espen Barth Eide gledesstrålende var hjemme fra Montreal - med vedtaket om en «Global naturavtale for å stoppe og reversere tapet av natur og økosystemer». Ord og handling?
- Nedbyggingen av norsk natur skjer i rekordfart med motorveger, hyttefelt og batterifabrikker, viser «Oppsynsmannen» i NRK. Folk sjokkeres. Ingen har visst oversikt, og vår nye klima- og miljøminister stoler på at kommunene vet best.
- Mineralleting i havdypet, som Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp ga grønt lys for 8. januar, mot alle råd fra faginstanser. Norsk Bergindustri med sine 185 medlemsbedrifter er skeptiske. Opposisjonen fortviler. EU er «dypt bekymret» over Norges ja til gruvedrift på havbunnen, skriver Aftenposten 18. januar. Norge kritiseres internasjonalt for å sette i gang en høyrisiko virksomhet - uten tilstrekkelig kunnskap.
- Regjeringen ga siste uke 62 nye letelisenser på norsk sokkel. Et vedtak i strid med FNs råd og på tvers av enigheten på klimatoppmøtet i Dubai i fjor om å omstille verdens land bort fra fossilt brensel.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP