Debatt
Høyre vil at kommunene skal bestemme mer selv
Etter at Høyre kom i regjering i 2013, har det blitt mye enklere for kommunene til å selv bestemme hvordan kommunene skal utvikles.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Statsforvalterens, tidligere fylkesmannen, mulighet til å stoppe kommunenes planer, er blitt betydelig mindre. Kommunene får nå helt eller delvis medhold i hele 81 prosent av sakene. Under rødgrønt styre, var tallet helt nede i 42 prosent. Lokaldemokratiet er viktig for denne regjeringen, og en statlig klageinstans skal derfor ta stort hensyn til det kommunale selvstyret i slike saker.
Statsforvalteren skal være varsom med å overprøve beslutninger som hører til det lokalpolitiske skjønnet. Samtidig er det selvfølgelig ikke fritt fram for dersom nasjonale eller viktige regionale interesser står på spill. Alle kommuner forventer å vise ansvar i sin frihet.
Da kommunene fikk lov til å vedta plansaker gjennom plan- og bygningsloven, ble ordningen med innsigelser innført for å sikre at statlige, regionale og nabokommuners interesser ble tilstrekkelig ivaretatt i den enkelte kommunes arealplan.
Muligheten til å fremme innsigelser var ikke ment som en ordning for å demonstrere at staten hadde en annen skjønnsoppfatning enn den enkelte kommune. Det var faktisk en ordning som var ment som en konfliktløsningsmodell når kommuner ikke klarte å behandle plansaker i tråd med nasjonale retningslinjer.
I balansen mellom lokalt selvstyre og ivaretakelsen av nasjonale interesser, er det urovekkende når vi får tilbakemeldinger fra Kommune-Norge om at de opplever at statsforvalterne, i utstrakt grad, fremmer innsigelser ut over det som kan forsvares med bakgrunn i nasjonale interesser.
Med dette mener Høyre at det må foretas en systematisk evaluering og kunnskapsinnhenting av de siste årenes praksis for å se om vi trenger videre endringer i plan- og bygningsloven. Høyres anerkjennelse av nærhetsprinsippet står fast. Det er kommunene selv som best kjenner sine behov. Derfor må det mye til før staten skal få lov til å blande seg inn i lokale saker.