Debatt
Fra kultur til kommers
Oslo Høyre gir avkall på en historisk tradisjon for å hegne om den klassiske kunsten og kulturen.
Dagens versjon av Oslo Høyre er fjernt fra det Høyre som vi allment kulturinteresserte mennesker tidligere trodde på, skriver Bjørn Aksel Sund.
Privat
At tidene skifter vet vi. At gamle verdier må tåle møtet med nye tider er bare slik det skal være. Også politiske prioriteringer må reflektere dette. Så hvorfor er så mange høyrevelgere så opprørte som vi er nå, etter den forestillingen som Oslos kulturbyråd fremførte i spørretimen i Oslo rådhus onsdag 23. oktober?
Gjennom hele spørretimen ble byråden bedt om å besvare betimelige spørsmål rundt byrådets svært kritikkverdige avviklingsprosess av Oslo Nye Teater. Byråden etterlot et gjennomgående inntrykk av at hun enten ikke kunne, eller ikke ville svare seriøst. Frustrasjonen hos opposisjonspolitikerne som opplevde å ikke engang bli tatt på alvor nådde sin topp når byråden ble konfrontert med at det som hun står og fremfører er ren, orwellsk nytale. Byrådens svar begrenset seg til et latterutbrudd! Men kanskje var egentlig dette lille opptrinnet både avslørende og talende: hun demonstrerte jo bare det vi alle kan se, at byrådets beslutning om de facto å nedlegge Oslo Nye Teater allerede er tatt, og at innvendinger ikke blir tatt seriøst.
Oslo Høyre gir nå avkall på en historisk tradisjon for å hegne om den klassiske kunsten og kulturen. Dagens mantra er mer privatisering og mer kommersialisering, og dermed en eskalerende forflatning av rammene for det som gjør oss mennesker til mennesker: å kunne ta del i den gode kulturen som ikke minst våre teatre inviterer til. Ikke all kultur kan «lønne seg» økonomisk gjennom inngangsbilletter alene. Hvem er tjent med at bare de rike kan oppleve magien som gode teatre kan skape? Har virkelig dette blitt Oslo Høyres nye kultursyn?
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP