Debatt

FIRE-trenden - en trussel mot velferdsstaten?

Om stadig flere av oss skal leve på rentene av oppsparte midler, hvem skal da drifte AS Norge?

Stadig flere drømmer om økonomisk frihet. Samtidig er det bred politisk enighet om at vi alle må jobbe lenger for å sikre velferdsstaten i årene fremover.
Stadig flere drømmer om økonomisk frihet. Samtidig er det bred politisk enighet om at vi alle må jobbe lenger for å sikre den norske velferdsstaten i årene fremover.
Publisert Sist oppdatert

De siste årene har FIRE-bevegelsen fått økt oppmerksomhet. FIRE står for «Financial independent, retire early», et konsept som går ut på å generere nok passiv inntekt til å dekke en ønsket livsstil. Dette innebærer at man sparer og investerer en så stor andel av lønnen sin, at man bygger opp en formue stor nok til å dekke et fremtidig liv uten lønn.

For de aller fleste er dette et hårete mål som vil ta lang tid å oppnå. I tøffere økonomiske tider, som tiden vi står i nå, er det utfordrende for mange å spare overhodet. Det er derimot ikke vanskelig å forstå at FIRE-bevegelsens lovnader om en fremtid med evig ferie fri for hverdagens mas, virker forlokkende for mange. Likevel peker denne trenden på et interessant skifte i måten vi forholder oss til arbeid. Hvorfor er det blitt slik at stadig flere av oss ønsker å fri seg fra arbeidslivet?

FIRE-trenden oppstår i en tid der Norge har et økende behov for arbeidskraft. Vi vet at den arbeidsføre andelen av befolkningen vil minke i takt med eldrebølgen, samtidig øker andelen sykefravær og uføre i ung alder. Utover den fysiske ressursutfordringen vi må løse for å ta vare på de eldre og syke, står vi også overfor en annen stor utfordring, nemlig hva Norges fremtidige generasjoner skal leve av. Nye ideer og industri bygges gjennom kloke hoder i arbeid. Hvis flere av oss jobber mot å raskest mulig unngå arbeidslivet, hva vil da skje med norsk innovasjon og verdiskapning?

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS