Debatt
Et land i økonomisk og demokratisk krise
Fire gutter henger over sykkelstyrene, de følger nøye med på det som utspiller seg i skolegården foran dem. En høyreist mann de kjenner til har akkurat blitt kalt terrorist av den lokale politisjefen.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan avbildet på et valgbanner under lokalvalget i mars i år.
Umit Bektas
Mannen som nå rasende svarer tilbake, med hevet hånd, var hjemme hos flere av guttene sist uke. Han hilste på foreldre, tanter og onkler. De voksne snakket med lave stemmer om demokrati og mulig valgfusk. Mannen de følger med blikket er deres parlamentsmedlem i Ankara. Nå prøver han å argumentere seg forbi de væpnede vaktene. Jeg ser at guttene tar indre notater, dette er deres hverdag, deres fremtid, dette er Kurdistan.
Tyrkia har minst to sider. Den de fleste tenker på når de hører Tyrkia er kanskje Istanbul, en storby med kultur og historie, med Hagia Sofia, Galatatårnet, og fotball. Kalde nordmenn lengter til strendene i byer som Alanya, mat, og sol. Det er dette mange forbinder med Tyrkia, og som har ført til at landet er et yndet turistmål.
På den andre siden som man ikke hører like mye om, er det en økonomisk krise og inflasjon på over 60 prosent. Den økonomiske krisen er spesielt hard i de kurdiske områdene i sørøst Anatolia. Dette er de samme områdene som bare for ett år siden var rammet av et stort jordskjelv, der over minst 50 000 mistet livet. Inflasjonen var der før jordskjelvet og forsterker nå krisen for de som ble rammet. Over 300 000 leiligheter ble ødelagt, 500 000 hus ble jevnet med jorden, og mer enn 20 prosent av jordbruksproduksjonen ble berørt. Det var i disse områdene jeg og andre internasjonale observatører fulgte lokalvalget, her kommer det aldri offisielle OSSE-observatører.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP