Debatt

Ensidig om havforvaltning og kvotefordeling

Alle som har drevet med fiskeri i noen år vet at fiskekvotene både går opp og ned.

Fiskekrangelen mellom EU og Noreg blir stadig meir betent. Foto: Cornelius Poppe / NTB / NPK
Norge er helt i front i internasjonal sammenheng når det gjelder havforskning og ansvarlig forvaltning av havets ressurser, skriver Synnøve Liabø, fagsjef i Norges Fiskarlag.
Publisert Sist oppdatert

Dagsavisen kommer i sin lederkommentar Skitt fiske 25. juni med en rekke oppsiktsvekkende og misvisende påstander. Det hevdes at vi er i fred med å fiske havene våre tomme for fisk, og at det er et symptom på en fiskeripolitikk som er i fred med å knekke bærekraften. I tillegg hevdes det at fiskeripolitikken har bidratt til at makt og penger flyttes fra kystfiskeflåten og kystsamfunnene til konsern i havfiskeflåten.

Norge er helt i front i internasjonal sammenheng når det gjelder havforskning og ansvarlig forvaltning av havets ressurser. Torskekvotene i Norskehavet og Barentshavet er gjennom mange år satt i henhold til avtalte forvaltningsplaner og en føre-var-tilnærming i tråd med kvoterådene fra Det internasjonale havforskningsrådet (ICES).

Alle som har drevet med fiskeri i noen år vet at fiskekvotene både går opp og ned. Det er en konsekvens av naturlig variasjon, og at fangsten må tilpasses bestandsutviklingen. Nedgangen i torskekvoten som vi nå er inne i vil bli krevende for hele næringen, men det er overhodet ikke grunnlag for å påstå at nedgangen skyldes dagens fiskeripolitikk.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS